Колелото се завъртя

1511
Колелото се завъртя

Точно преди двадесет дни Profit.bg публикува материала „А защо БФБ не започне с консолидацията в региона сега?" Поводът за написването му бе отново повдигнатата тема, с инициатор финансовият министър на България Симеон Дянков, за продажбата на държавния дял (или част от него) от капитала на Българска фондова борса.

В публикацията тогава се опитахме да представим накратко мненията на доказали се професионалисти в областта на капиталовия пазар у нас по въпроси за бъдещия купувач и неговото значение за развитието на пазара ни, за възможностите консолидацията на регионалните пазари да започне от България и по какъв начин това може да се случи.

Потърсихме и отговор на въпроса за позициите на Комисията за финансов надзор сред своите колеги в региона. В материала се включи и главният изпълнителен директор на Македонската фондова борса, който коментира темата дали е възможно в обозримо бъдеще тясно сътрудничество между борсовите оператори от региона.

Главната цел на материала, освен да опипа почвата, бе да предизвика дискусия в общественото пространство за бъдещото развитие на капиталовия ни пазар и по-конкретно за силите на пазара ни да извоюва водещо място в процесите на консолидация на регионалните пазари.

С радост отчитаме, че колелото се завъртя и това го доказва материалът във в. „Пари", впоследствие публикуван и от infostock.bg - „Спасението на БФБ е в обединението на балканските борси"

В него бившият заместник финансов министър на България Любомир Дацов заявява, че въпросът не е дали да се приватизира борсата, а какъв партньор да се избере. По-надолу е цитиран целият текст.

За развитието на Българската фондова борса оказват влияние административни фактори и икономически тенденции. В момента много трудно може да бъде съживен пазарът заради периода на икономическа криза, още повече че не е ясно кога ще излезем напълно от кризата.

1. Една стара идея е обединението на фондовите борси на Балканския полуостров. Ако се реализира, според мен, ще помогне много за развитието на БФБ. Първото нещо, за което трябва да се мисли, е за уедряване и именно обединяване на борсите на Балканите. Важно е отделните борси да търгуват в единна система, защото ние сме много малки и видно е за всички, че ние не предизвикваме интерес.

2. Приватизацията на Българската фондова борса е стъпка за установяване на нещо подобно, макар че не може да се сложи знак за равенство. Приватизацията трябваше отдавна да е факт. Въпросът за стратегическия партньор на БФБ е много важен и е време да се избере такъв. Въпросът не е дали да се приватизира борсата, а какъв партньор да се избере. Трябва да е партньор, който ще осигури създаването на балкански пул.

И предишното правителство водеше интензивни преговори за приватизация на БФБ. Така че това не е идея на сегашния финансов министър Симеон Дянков. Но се радвам, че той подкрепя политиката за приватизация на борсата и бих се радвал, той да успее да го направи. Важно е обаче процедурата за приватизация да бъде състезателна и открита.

3. Листването на държавните енергийни дружества на борсата би увеличило оборотите и би допринесло за развитието на капиталовия пазар. Но да не се забравя какви са функциите на борсата - тя е място за алтернативно набиране на капитал от дружествата. Листването на енергийните компании не трябва да бъде самоцелно. А иначе процентът от капитала на тези дружества, който ще се търгува на БФБ, трябва да се определи в зависимост от стратегията. Ако има стратегия за приватизация например, трябва да се пусне мажоритарен дял.

4. По отношение на въпроса дали да се разреши на Сребърния фонд да инвестира на БФБ - това всъщност е въпросът в какво да се инвестират държавните пари, който винаги е стоял. Смятам, че парите от данъците не трябва да се инвестират във високорискови операции.

5. В момента икономиката и бизнесът се спасяват сами. Това е така, защото правителството не прави нищо за стимулиране на икономиката, по-скоро обратното, унищожава бизнеса. Трябва да минат поне 8 месеца след възстановяване на европейската икономика, за да може и ние да дръпнем нагоре. Ще са необходими между 10-12 месеца на икономиката да поеме по правилния път. В началото на 2011 г. според мен вече ще има положителни сигнали.

Надяваме се, че темата ще продължи да вълнува участниците и отговорните в капиталовия пазар на България лица!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg