Колев: Очакват се отчетите на експортноориентирания бизнес

1355
Колев: Очакват се отчетите на експортноориентирания бизнес

„Добрите макропоказатели в САЩ, твърдата подкрепа, заявена от Еврозоната и МВФ с конкретни параметри (сума и цена по заема за Гърция), както и високият интерес по покупката на гръцки ДЦК с презаписване над 7 пъти с доходност под 5%, говори за оптимизъм на капиталовите пазари", коментира за Profit.bg Дамян Колев, брокер в Наба Инвест. „За съжаление, слабата ликвидност няма как да не диктува случващото се на пазара у нас от дълго време насам".

Според експерта инвеститорите ще очакват отчетите на публичните компании, за да затвърдят увереността си спрямо данните на дружества с основна тежест на продажбите извън страната като Софарма АД, МонбатАД, Елхим Искра АД, М+С Хдравлик АД, ХЕС и пр.

Той смята, че и днес най-вероятно ще продължи с размяната на пакети при Индустриален холдинг България.

„В понеделник (19 април 2010 г.) започва търговията с правата по увеличението на капитала, а от оповестяването на новината за предстоящото увеличение цената се задържа около емисионната, т.е. засега без дискаунт към сегашната пазарна", посочи брокерът. „Преструктуриране на портфейли с акции и от групата на Химимпорт също не са изключени".

Според експерта заявен интерес се наблюдава и при книжата на курорта Албена АД, с прогноза за минимално увеличение на броя чужди туристи и акцента върху качествените и здравословни храни, и напитки собствено производство, които ще се предлагат в курорта.

„Започналата експанзионистична кредитна политика на банковия сектор, като за начало в ипотечни кредити, би могло да предизвика раздвижване на борсово търгуваните банки", смята Дамян Колев. „Все още високият системен риск държи настрана институционалните инвеститори както местни, така и чуждестранни. Това прави търговията на БФБ - София да изглежда като на забавен каданс - с ниски обороти и без изменение, независимо от новините, които излизат".

Индексите на БФБ отчетоха слаби изменения във вторник - SOFIX (-0.01%, 425.49 пункта), BG 40 (-0.42%, 117.21 пункта), BG REIT (-0.30%, 42.66 пункта) и BG TR 30 (0.00%, 325.26 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 1.38 млн. лв. През деня се търгуваха акциите на 66 компании. Повишение в цената имаше при книжата на 28 от дружествата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg