Колко точно е съотношението Р/E на SOFIX?

654
Колко точно е съотношението Р/E на SOFIX?

Когато говорим за развиващи се пазари в Европа, инвеститорите имат склонността да ги слагат под един знаменател и да ги сравняват, за да изберат къде да инвестират.

Като изключим икономическите и политическите фактори, съотношението цена-печалба е един от най-гледаните и вземаните под внимание коефициенти при изготвяне на инвестиционно решение.

То често е и в основата да говорим кой пазар е по-скъп и дори с колко е по-скъп от друг пазар в региона. Финансовите и специализираните медии имат склонността да правят подобни сравнения, като се позовават на официална информация – борсовата.

Последната се ползва и от чуждестранни анализатори и портфолио мениджъри при анализи на пазарите и избор на направление за инвестиране - без, разбира се, да се поставя под съмнение.

Тоест определено можем да кажем, че съотношението цена-печалба е от изключителна важност, както и неговото реално изражение.

На фона на огромния спад на родните индекси през последните няколко седмици и липсата на излизане на консолидирани отчети, на по-наблюдателните инвеститори явно им е направило впечатление, че съотношението цена-печалба на индекса на сините чипове SOFIX не се променя (на сайта на БФБ).

Това е доста странен факт, като логиката сочи, че, при липса на нови данни за печалбите, то трябва да се променя в процентно изражение съобразно със спада на индексите.

Една справка с данни на борсата сочи, че това съотношение на 10 септември е било 12.83 за SOFIX. След сериозен спад от 13.9% до момента съотношението не само, че не се е понижило, но дори минимално е нараснало – към момента то е 12.84.

Според наши изчисления съотношението цена-печалба към момента би следвало да се е понижило до около 10.7. На пръв поглед разликата не е много голяма, но това, всъщност, не е точно така.

При съотношение цена-печалба за румънските индекси от около 9, някои анализатори считат, че българският пазар е с около 40% по-скъп от румънския. Проблемите могат да възникнат от това, че инвеститорите, и по-скоро чуждестранните такива, на чието завръщане са надяваме, наистина приемат този факт за истина.

Ако съотношението на родните компании е 10.7, можем с уговорки да приемем, че сме по-скъпи от румънците с едва 20%, което е значително по-малко и би могло да се обясни със специфични фактори, като например факта, че с голямо тегло в румънския индекс влиза петролната компания Петром, която се отличава с изключително ниско съотношение цена-печалба.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg