Колко точно е съотношението Р/E на SOFIX?

664
Колко точно е съотношението Р/E на SOFIX?

Когато говорим за развиващи се пазари в Европа, инвеститорите имат склонността да ги слагат под един знаменател и да ги сравняват, за да изберат къде да инвестират.

Като изключим икономическите и политическите фактори, съотношението цена-печалба е един от най-гледаните и вземаните под внимание коефициенти при изготвяне на инвестиционно решение.

То често е и в основата да говорим кой пазар е по-скъп и дори с колко е по-скъп от друг пазар в региона. Финансовите и специализираните медии имат склонността да правят подобни сравнения, като се позовават на официална информация – борсовата.

Последната се ползва и от чуждестранни анализатори и портфолио мениджъри при анализи на пазарите и избор на направление за инвестиране - без, разбира се, да се поставя под съмнение.

Тоест определено можем да кажем, че съотношението цена-печалба е от изключителна важност, както и неговото реално изражение.

На фона на огромния спад на родните индекси през последните няколко седмици и липсата на излизане на консолидирани отчети, на по-наблюдателните инвеститори явно им е направило впечатление, че съотношението цена-печалба на индекса на сините чипове SOFIX не се променя (на сайта на БФБ).

Това е доста странен факт, като логиката сочи, че, при липса на нови данни за печалбите, то трябва да се променя в процентно изражение съобразно със спада на индексите.

Една справка с данни на борсата сочи, че това съотношение на 10 септември е било 12.83 за SOFIX. След сериозен спад от 13.9% до момента съотношението не само, че не се е понижило, но дори минимално е нараснало – към момента то е 12.84.

Според наши изчисления съотношението цена-печалба към момента би следвало да се е понижило до около 10.7. На пръв поглед разликата не е много голяма, но това, всъщност, не е точно така.

При съотношение цена-печалба за румънските индекси от около 9, някои анализатори считат, че българският пазар е с около 40% по-скъп от румънския. Проблемите могат да възникнат от това, че инвеститорите, и по-скоро чуждестранните такива, на чието завръщане са надяваме, наистина приемат този факт за истина.

Ако съотношението на родните компании е 10.7, можем с уговорки да приемем, че сме по-скъпи от румънците с едва 20%, което е значително по-малко и би могло да се обясни със специфични фактори, като например факта, че с голямо тегло в румънския индекс влиза петролната компания Петром, която се отличава с изключително ниско съотношение цена-печалба.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...