Компаниите, които Бъфет не биваше да продава

6016
Компаниите, които Бъфет не биваше да продава

Инвестирането е процес, в който не можем само да печелим и всеки прави грешки от време на време. Важното е обаче тези грешки да не водят да непреодолими загуби.

Като грешки би следвало да отчитаме не само загубите, но и действия, които са довели до нереализирани печалби - било то при преждевременно излизане от позиция или въздържането от покупка на акции на печеливша компания.

Всеки прави грешки... Дори и гениалният Уорън Бъфет. Ето няколко подобни, свързани с продажби на притежавани от него компании, които са довели до значителни нереализирани печалби, събрани от изданието 24/7 Wall St.

Dollar General

Позицията в тази компания е заета от мениджърите на Бъфет, след като тя става отново публична. Инвестицията е в размер на 1.5 милиона акции първоначално, като постепенно нараства до близо 4.5 милиона броя.

След значително повишение в акциите, мениджърският тим ги продава през 2012 година. Те обаче продължават с ръста си и достигат цена от средно 50 долара тогава до 80 долара към днешна дата. Dollar General дори започна да изплаща дивидент.

Exxon Mobil

Най-голямата и напълно интегрирана петролна компания, в която един инвеститор може да насочи средствата си, е тази. Бъфет влиза и излиза в компанията през годините.

Той явно е убеден в бъдещето на петролния сектор, предвид на значителната му инвестиция в Phillips 66 и в други компании от сектора като BNSF. Бъфет продава дела си в Exxon Mobil преди срива в цената на петрола през изминалата година. Въпросът, който всички си задават, е защо, след като вярва в бъдещето на петролния сектор.

Делът на Бъфет в компанията е в размер на 4 милиарда долара в началото на 2014 година. Дори и при по-ниска стойност в началото на 2016 година обаче, той все още би бил малка част от капитализацията на компанията от над 360 милиарда долара.

General Dynamics

Още една позиция, добавена от мениджърите на Оракулът от Омаха. Нова позиция от 4 милиона акции има фондът през третото тримесечие на 2011 година.

Акциите на компанията са при нива от 60 долара тогава. През второто тримесечие на 2013 година делът е продаден за около 80 долара за акция.

В началото на тази година акциите на компанията се търгуват при близо 140 долара, като плащат все още дивидент от 2.3%.

Johnson & Johnson

През последното десетилетие Johnson & Johnson е регистрирала сериозен ръст в печалбите и дивидентите си. Приходите през 2005 година са 50 милиарда, докато през 2014 г. те са вече 74 милиарда долара.

Настоящия, дивидент, изплащан от компанията, е 3 долара спрямо 1.32 долара през 2005 година - след 50 години на повишение.

И докато гениалният инвеститор все още държи 327 100 акции в компанията, това е далеч под бройката в размер на 62 милиона акции, които той е притежавал в пиковия момент.

Nike

В средата на 2010 година фондът на Бъфет притежава дял от над 7.6 милиона акции в най-големия спортен производител в света.

Към края на годината обаче фондът започва да продава дела си. Към днешна дата пазарната капитализация на Nike се е повишила до над 100 милиарда долара, или близо три пъти повече от момента, в който делът е продаден.

Disney

Това е една компания, в която Бъфет два пъти е акционер. Той купува дял от 5% за едва 4 милиона долара през 60-те години на миналия век, но продава дела си с 50% печалба малко след това.

Легендарният инвеститор отново става акционер в Walt Disney Co., купувайки 21 милиона акции, когато компанията придобива Cap-Cities/ABC за 300 милиона долара, като отново ги продава малко по-късно.

Разбира се, Бъфет е нямало как да знае, че компанията ще придобие конкуренти като Pixar, Marvel и Star Wars, нито че ще стане свидетел на такъв голям ръст на международните пазари. В момента пазарната й капитализация е в размер на над 170 милиарда долара.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg