Конкуренцията между Холдинг Пътища и Трейс Груп Холд се прехвърля и на борсата

1528
Конкуренцията между Холдинг Пътища и Трейс Груп Холд се прехвърля и на борсата

Макар дебютът на Трейс Груп Холд тепърва да предстои, може да се предположи, че ефектът от появата на дружеството започна да се усеща осезателно. Да оставим настрана насроченото за края на седмицата първично публично предлагане на старозагорския холдинг.

Любопитно е да се види дали съществува зависимост и влияние между появата на едно ново дружество, за което се твърди, че е с отворен мениджмънт (в чийто проспект подробно е описана дейността, проектите и финансовите резултати на компанията, както и прогнозните такива), върху корпоративното управление на публични компании от цял един отраслов сегмент на БФБ, този на строителните и инфраструктурни дружества.

Трейс Груп Холд и Холдинг Пътища ще бъдат преките борсови конкуренти за инвеститорското доверие и внимание. До скоро информационният поток от Холдинг Пътища към публиката се базираше предимно на корпоративните тримесечни отчети, както и на единични съобщения за дейността на отделни дъщерни компании.

Само за последния месец обаче новините с дългосрочно значение за холдинга зачестиха. И това се случи дни преди появата на Трейс Груп Холд на БФБ.

Стана ясно, че мажоритарните собственици на Холдинг Пътища няма да се разделят с дяловите си участия, а също така стана известен и броят на инвеститорите в компанията. Разбра се, че компанията разширява дейността си със закупуването на Щрабаг България и други пътно-строителни дружества. Холдингът готви нови IPO-та от портфейла на компанията.

Разбра се и за намеренията на ръководството на Холдинг Пътища за усвояване на 1 млрд. лв. годишно през следващите две години по линия на инфратсруктурни проекти. Мениджмънтът дори обяви желанието си акциите на Холдинг Пътища да са част от официалните индекси на БФБ. Преди това обаче предстои сплит на капитала при съотношение 1/25. Ще последва и ново увеличение на капитала, съобщиха още от дружеството.

В резултат от 27 септември до днес акциите на дружеството поскъпнаха от 24 447.33 лв. на 39 хил. лв., като сделки се сключиха и на рекордните 48 хил. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg