Консолидираната печалба на Захарни Заводи нараства над 10 пъти

994
Консолидираната печалба на Захарни Заводи нараства над 10 пъти

Консолидираната печалба на Захарни Заводи () е нараснала над 10 пъти през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година, посочи изнесения днес консолидиран отчет на дружеството.

За шестмесечието печалбата е възлязла на 2.51 млн. лева, в сравнение с едва 215 хил. лева година по-рано.

Разпределена на броя на акциите на компанията, консолидираната печалба на дружеството през първото полугодие възлиза на 3.61 лв. на акция.

Приходите на дружеството обаче, са отбелязали спад от 16.4% до ниво от 27.28 млн. лева, на фона на реализираните година по-рано такива в размер на 32.62 млн. лева.
Понижението им се предопределя основно от спада в приходите от продажби на продукция, стоки и услуги.

Въпреки намалелите приходи, добрият резултат отчетен от дружеството се предопределя от силното намаляване на разходите, особено в частта на тези от основна дейност.

Разходите за материали са намалели до 9.34 млн. лева в сравнение с 32.96 млн. лева година по-рано.

Така консолидираните разходи на дружеството се понижават до 24.55 млн. Лева, в сравнение с 32.36 млн. лева година по-рано.

Захарни заводи АД планира увеличение на капитала от 695 хил. лв., на 8.335 млн. лв., чрез издаване на нови 7.64 млн. акции със средства на дружеството, чрез превръщане на резервите в акционерен капитал.

Решението ще се обсъжда на предстоящото общо събрание на акционерите на компанията, което е насрочено за 14 септември.

Захар инвест АД притежава 43.00% от капитала на дружеството, докато ГУ-Фарадей ЕООД и Ритъм-4-ТБ ЕООД имат по 25.58 и 25.55 на сто.

Преди седмица стана ясно, че с решение на Софийски градски съд е регистрирано акционерното дружество с фирма “Аграна България”АД, чиито учредители са “Захарни заводи” АД и “Аграна Цукер” ГмбХ.

Съвместното търговско дружество ще има следния предмет на дейност: продажба на захар, захарни изделия, всички видове нишесте и глюкоза, биоетанол, алкохол, високоинтензивни подсладители, изомалцови продукти на захарна основа, изработка на материали на ишлеме и др.

От началото на миналата седмица дружеството стана и най-новия член на широкия индекс BG40.

След изнасянето на консолидирания отчет акциите на дружеството регистрираха активна търговия, като при изтъргувани близо 640 броя поскъпнаха с 5.5%.

Книжата на компанията са едни от най-поскъпващите на родната фондова борса, като за последната една година са поскъпнали близо 11 пъти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg