Копенхаген 2009: България - двойкаджията-отличник?

1195
Копенхаген 2009: България - двойкаджията-отличник?

Постигането на споразумение по време на конференцията по изменението на климата в Копенхаген, която започва на 7 декември 2009 г., ще бъде трудно. Всеки от участниците е съгрешил по свой собствен начин.

Източник: UN Data (обработка на данните - Център за изследване на демокрацията)

На първо място главните защитници на обвързващо споразумение за борбата срещу изменението на климата - европейските страни (ЕС плюс Норвегия) и Япония, взети заедно, продължават да бъдат големи замърсители.

Второ: "Главните заподозрени" - САЩ и Китай, са най-големите замърсители, всеки според различен индикатор и са възприемани от останалите участници като изоставащи егоисти, които не искат да се ангажират с конкретни цели.

И трето: останалите попадат в междинна категория - с ограничен достъп до нови технологии и значителна неефективност на техните икономики.

България видимо е преизпълнила целите си по Киото и е с малък обем на емитирани газове. Въпреки това тя остава по-въглеродно интензивна от Китай на глава от населението и от САЩ на единица БВП.

Подобряването на силно неефективната й икономика обаче крие значителен потенциал за по-зелено бъдеще. Това важи особено силно за промишлеността. За да влезе в крак с подобна зелена тенденция, България трябва да предприеме решителни действия за подобряване на енергийната ефективност на своите промишлени и енергийни производства и да въведе по-екологични технологии и по-нататъшни мерки за устойчиво поведение на своите потребители. Но колко може и е готова да плати за това?

* Във връзка с откриването на конференцията на Организацията на обединените нации (ООН) по изменение на климата в Копенхаген (7 - 18 декември 2009 г.), Центърът за изследване на демокрацията представя кратък графичен коментар - обобщение (приложено) за текущото изпълнение на въглеродните цели от основни участници преди срещата на високо равнище. Коментарът показва в кратък и достъпен вид основните различия в позициите на различните участници в конференцията и по-специално на новите страни-членки на ЕС - България и Румъния.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg