Корпоративен профил на Енемона от Елана Трейдинг

2163
Корпоративен профил на Енемона от Елана Трейдинг

Енемона е водеща българска инженерингова компания, основана през 1990 г. Дейността на компанията включва инженеринг и управление на проекти, проектиране, цялостно изграждане на обекти, монтажни дейности, строителни дейности, проектиране и изграждане на енергийни и енергоспестяващи съоръжения, енергийна ефективност.

Компанията е лидер на пазара на енергийна ефективност, базиран на ЕСКО модела и няма съществен конкурент в сектора на вътрешния пазар. Едновременно с това през 2007 г. ЕСКО моделът е развит и успешно адаптиран за приложение в индустрията. Енемона притежава контролен пакет акции в няколко компании, които оперират в сфера, извън основната й.

Текуща пазарна ситуация

Акцията на Енемона остана под натиск от октомври 2009 г.. Позицията се установи на нива под 10.00 лв. и няма видими признаци за обрат. Търгуваните обеми са незначителни дори на фона на слабата активност на пазара, се посочва в предоставен на Profit.bg корпоративен профил на Енемона, изготвен от ЕЛАНА Трейдинг.

Инвеститорите очакват резултата от увеличението на капитала, въпреки че емисията варанти привлече сериозен интерес. Консолидираните резултати за 2009 г. също ще дадат отражение върху търговията с Енемона.

Коефициентите на компанията са сред най-атрактивните в SOFIX и нетната печалба не е формирана от операции с ценни книжа. Основен риск за цената е емисията привилегировани акции, която ще абсорбира търсенето.

Финансова ситуация

Компанията отчете по-висока нетна печалба за първите девет месеца на годината на годишна база. Консолидираните приходи се повишиха с 66%. Деветмесечните резултати на компанията са близки до очакванията за цялата 2009 г. Строителството формира основната част от нетната печалба, но компанията предвижда дейностите по енергетиката и енергийната ефективност да допринасят най-много към финансовия резултат към 2012 г. 

Показатели за оценка
Enterprise Value172364200
Доход от дивиденти-
Текущ P/E (ttm)7.09.2010 г.
Прогнозиран P/E (2007)1.07.1943 г.
PEG Ratio (5yr expected)-
Цена/Продажби (ttm)0.59
Цена/Счетоводна стойност (mrq)1.01.2018 г.
Enterprise Value/Приходи (ttm)0.90
Enterprise Value/EBITDA (ttm)6.11.2010 г.

Източник: ЕЛАНА Трейдинг

Рентабилност и растеж
Възвращаемост на капитала22.2%
Възвращаемост на собств. капитал16.6%
Възвращаемост на активите7.3%
EBITDA Margin14.8%
Норма на Нетна печалба8.3%
Ръст на приходите66,00%
Ръст на печалбата на акция21,00%
Ръст на капитала17.6%
Ръст на активите28,00%

Източник: ЕЛАНА Трейдинг

Прогнози

Прогнозите за следващите 3 години и очакванията за 2009 г. на мениджмънта на компанията са представени в два сценария. Основната разлика между консервативния и оптимистичния сценарий е продажбата на дъщерното дружество Ломско пиво.

Ръстът на продажбите при консервативния сценарий е по-нисък. Прогнозите на Енемона подценяват финансовия резултат, откакто компанията стана публична. За да изключат сложността от разглеждането на два сценария и предположенията за тяхната вероятност в DCF модела, от ЕЛАНА използват средната стойност на продажбите за следващите три години и нормата на печалба за десет години.

Нормата на нетната печалба и в двата случая се стабилизира на 8% през 2011 г. и 2012 г. По-добрият резултат в консервативния сценарий се дължи на еднократна печалба от продажбата на активи, който се включва в резултата за 2010 г. при оптимистичния сценарий. От посредника използват 8% норма на печалба в прогнозите за паричния поток.

Основен принос за ръста на приходите имат енергетиката и енергийната ефективност. Търговията с електричество вече допринася за растящите продажби, но ще се отрази в по-ниска норма на печалба. Разликата ще бъде напълно компенсирана от растящите приходи и Енемона очаква печалбата по сегменти да се удвои през 2012 г. в сравнение с 2009 г.

Прогнозираното нарастване на приходите е съществено. Средните приходи от двата сценария трябва да се увеличат с 95% през следващите три години. Изчисленията на ЕЛАНА за края на десетата година показват 300% увеличение на продажбите.

Очакваните инвестиции са 210 млн. лв. или почти два пъти повече от материалните активи на Енемона към края на 2009 г. Увеличеният капитал ще се отрази в по-ниски цени на акциите според модела на дисконтираните парични потоци. Енемона цели сътрудничество с голям инвеститор за реализирането на Енергиен проект Ломски лигнити, тъй като компанията не би могла да го реализира сама.

Информация за акцията 

Последна ценаПазарна капитализация
9,5113369200
BetaПромяна – 1 г.
1,21-28.30%
Диапазон за 1г.Среден обем
4,70 лв.– 13,00 лв.2684
Промяна на SOFIX Промяна на BG40
-15.80%-15.11%

Оценка

Оценката на Енемона е повлияна значително от очакваното увеличение на капитала с привилегировани акции и вече приключилата емисия варанти. Текущите резултати на компанията са сред най-добрите за българския пазар, както и спрямо строителните компании в Източна Европа. От друга страна, предстоящата инвестиционна програма е много амбициозна и ще има негативен ефект върху равнището на дълга на компанията и съответното увеличение на амортизацията и на лихвените разходи.

Сравнение със сходни компании

Сравнението с компании от Източна Европа показва, че Енемона има по-добро P/E и възвращаемост на капитала от средното. Поевтиняването на акцията я поставя сред най-добрите инвестиции в сектора. Освен това, няколко от компаниите в региона отчитат загуби и не са включени в графиката.

Показателят Р/Е е също атрактивен, когато се сравнява с компонентите на SOFIX и с публичните дружества в сектора на инфраструктурата. Енемона е по-малко циклична компания спрямо останалите български дружества и в това отношение носи по-малко риск за приходите и печалбите.

Оценка чрез коефициенти

Оценката при сравнението на Енемона със средните показатели за компании от региона е 14.15 лв. От ЕЛАНА поставят еднаква тежест на всички коефициенти, въпреки че за някои дружества в списъка липсва информация за печалбата или техните EV/EBITDA показатели. P/B и P/S показват цени, които са близо до текущата на Енемона.

Привилегировани акции

Вторичната търговия с права ще започне на 25-ти януари. Привилегированите акции ще се конвертират в обикновени в края на седмата година. Те подлежат на мерки против разводняване при промяна на капитала.

Гарантираният дивидент по емисията е 10%, като при ликвидация се дължи 9.92 лв. на акция. Тези привилегии отпадат при конверсия. Процесът не изисква излишно съгласие от страна на акционерите. Уставът на компанията дава възможност на акционерите на привилегирована емисия да се откажат от привилегиите си с ¾ от гласовете на общо събрание. По този начин привилегированите акции също може да се конвертират в обикновени.

Две права ще дават възможност за записване на една привилегирована акция, като минималният брой за успешна емисия е 1 милион. Права ще получат всички настоящи акционери. Те ще се търгуват две седмици, като в последствие ще има аукцион за незаписаните права.

Енемона може да набере до 59.19 млн. лв. капитал при емисионната цена от 9.92 лв. Разходите за покупка на права са допълнителни за инвеститорите, като цената им ще зависи от търсенето и предлагането на вторичен пазар.

Сравнение с дохода от дивиденти

Привилегированите емисии на компании от строителството са няколко в глобален мащаб. Някои от тях са конвертируеми, като в сравнението е добавена и емисията на Химимпорт.

Изводът е, че привилегированите акции на Енемона носят добър доход, който е значително по-висок спрямо щатските компании, включително и на текущите нива. Той е по-висок и от 7.3% текущ доход на Химимпорт, който би отговарял на цена от 13.60 лв. на привилегированите акции на Енемона.

Препоръка и ценова цел

Пазарът вече е дисконтирал значителното разводняване на капитала на компанията и намалението на печалбата на акция с емитирането на привилегировани акции и на варанти.

Освен това, текущата пазарна цена е много по-ниска от дисконтираните парични потоци. Енемона е сред малкото компании със стабилен темп на растеж и привлекателна бизнес ниша.

Двата метода за оценка на обикновените акции показват средна цена от 12.79 лв. Цената при сравнение със средни показатели за индустрията е 14.15 лв., а дисконтираните парични потоци показват справедлива цена от 11.43 лв. с увеличения брой акции. Привилегированите акции са атрактивна инвестиция, поради 10% дивидент и по-високата справедлива стойност на обикновените акции.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg