Кр. Йорданов: Не е изключено възходът на БФБ да продължи

1403
Кр. Йорданов: Не е изключено възходът на БФБ да продължи

„Не е изключено възходящата тенденция на БФБ от последните няколко сесии да продължи и днес, но вероятно темпът на ръст ще е по-малък", коментира Красимир Йорданов, портфолио мениджър в ДСК Управление на активи, за Profit.bg. „По-добра новина за пазара обаче би била евентуално чувствително покачване на оборота и то не благодарение на инцидентни сделки".

Според портфолио мениджъра финансовото състояние и перспективи на по-голямата част от компаниите на БФБ не предполага ценови натиск на техните книжа в посока надолу.

„От друга страна, тригодишният Credit Default Swap (CDS) на България през юли отчете спад от 350 на 250 базисни пункта, което е сериозно намаление на рисковата премия за инвестиране у нас и само по себе си означава покачване на фундаменталната стойност на българския бизнес", добави още Красимир Йорданов.

Редовната борсова търговия на БФБ в сряда приключи със сериозни повишения в цените на акциите на български публични компании. Нещо повече.

Представянето на SOFIX вчера бе най-доброто му за последните над два месеца и седмо поред повишение. Стойността на индекса нарасна с близо 6 на сто през последните дни.

В сряда индексът на „сините чипове" нарасна с 1.44%, до 380.11 пункта. Още по-сериозен бе ръстът за BG 40, който се повиши с 2.70%, до 108.01 пункта.

Ръстът за широкия индикатор бе най-голям за последните 11 месеца, докато повишението при SOFIX е рекордно от 27 май насам, когато той бележи ръст от 1.45 на сто.

Изменението за BG TR30 бе от +1.73%, на 284.93 пункта. Единствен BG REIT отчете понижение вчера от минус 0.55%, до 39.51 пункта.

Поскъпващите акции вчера на регулиран пазар надвишиха значително, онези, чиято стойност падна. През деня се търгуваха акции от 67 емисии. Ръст в цената имаше при 47 от книжата. Общият оборот на регулиран пазар доближи 7.9 млн. лв.

Мнението е с аналитичен характер и не представлява предложение за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg