Кр. Йорданов: Възможно е бавно отстъпление на индексите

1356
Кр. Йорданов: Възможно е бавно отстъпление на индексите

„Вчерашните разпродажби на Уолстрийт вероятно са част от дългоочакваната корекция на „ралито" на американската борса от март, миналата година, а високата корелация на европейските книжа, с тези зад Океана, доведе до спад и на основните индекси в Западна Европа", коментира за Profit.bg Красимир Йорданов, портфолио мениджър в ДСК Управление на активи.

Според експерта събитията на западните борси ще окажат своето отражение и на БФБ, като вероятно основните индекси днес ще регистрират отстъпления, но с относително бавни темпове и при ниски обеми.

„Евентуален по-голям спад на българските книжа (при чувствителен оборот) би могъл да се случи, ако голям инвеститор или инвеститори, притиснати от нуждата за свежи парични средства, редуцират портфейла си от акции, продавайки на насрещните лимитирани оферти "купува".

Колкото до отчетите, Красимир Йорданов не очаква те да окажат съществено влияние върху търговията, „тъй като на дневен ред стоят макро рисковете, свързани с продължителността на икономическата криза и с балансирането на държавния бюджет за тази година, както и предизвикателствата пред гръцката финансова система".

„В противен случай котировките на редица български акции биха били на по-високи нива от текущите", добави в заключение Йорданов.

Три от индексите на Българска фондова борса приключиха сесията на положителна територия - SOFIX (+0.40%, 434.03 пункта), BG 40 (+0.34%, 117.33 пункта) и BG TR30 (+0.49%, 333.87 пункта). Единственото понижение бе за BG REIT (-0.49%, 46.43 пункта).

Общият оборот на БФБ достигна 1.47 млн. лв. През деня се търгуваха акциите от 73 емисии. Повишение в цената се наблюдаваше при 35 от тях.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg