Кристиян Кочинту: Най-големият риск е да не поемате рискове

3319
Кристиян Кочинту: Най-големият риск е да не поемате рискове

Допреди две години румънците имаха много ограничен достъп до фондовите пазари, коментира по време на панела Как парите ни да работят за нас? от седмото издание на Шумът на парите Кристиян Кочинту, професионален трейдър и анализатор. В голяма степен възможностите им за инвестиции се определяха в рамките на стратегията buy and hold.

Налице бе и един сериозен проблем за инвеститорите. Портфейлите им бяха в местна валута, като тя падаше спрямо еврото и швейцарския франк. Така, ако инвестициите им регистрираха доходност в местна валута, отново могат да се реализират загуби заради поевтиняването на румънските пари.

Сега това, което се прави, е да се излезе на валутния пазар и да се търсят силни валути, които могат да се качват, и след това да се купуват активи, деноминирани в съответната чужда валута активи. Или да се продават надценени активи.


Сега преминаваме към този подход и се опитваме да накараме хората да разберат, че това е единственият начин, по който може да се върви напред, заяви Кочинту.

Например нещо, което се е случвало само два пъти в последните две десетилетия, за щатския индекс S&P 500 e “смъртоносно пресичане“. Във всеки от тези случаи след това пазарът е регистрирал срив от над 40%.

Тези пресичания са следвани от много резки движения надолу. Това е на път да се случи и в момента. Това може би е възможност, която се случва веднъж в живота. Идеята е да се научите как да се облагодетелствате и да се научите да разпозвате важните сигнали.

Аз търгувам предимно индекси и валути. Те се движат по-бавно и се базират на макротрендове. Що се отнася до висока възвръщаемост, не става въпрос само за волатилност, но и за риск, посочи Кочинту.

Съветът ми е да търгувате на базата на това, което знаете и разбирате. Определете тренда и после заемете позиция. Може да следвате краткосрочна или дългосрочна стратегия, това не е най-важното.

Мисля, че най-големият риск е никога да не се поемат рискове. Рискът трябва да се определя от гледна точка на вероятности за настъпване на определено събитие. Вашето предимство е същото като на казиното. Вас не ви интересува дали следващата сделка ще е на плюс или на минус. Важното е да останете на пазара в дългосрочен план. Всичко опира до умствена дисциплина, посочи още трейдърът.

Трейдърите се опитват да предвиждат тенденците на пазара, но потенциалните възможности са неограничени, защото не знаете дали нещата ще са във ваша полза или не. Когато имате сигнал, трябва да се хвърлите, без да се колебаете, завърши Кочинту.

На 1 юни ще се проведе и вторият ден на форума Шумът на парите. Очаквайте 20 лектора в трите панела: Банки и небанкови финансови институции, Бъдещето на технологиите и Икономиката на България.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България. Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg