Кризата увеличи рисковите сектори у нас

1764
Кризата увеличи рисковите сектори у нас

Селското стопанство и строителството традиционно са най-рисковите отрасли в икономиката ни по отношение на просрочията и кредитния риск. Кризата у нас обаче увеличи списъка, като добави и нови отрасли. Това посочи управителят на Кофас България Камелия Попова на Българския икономически форум „България 2009 - 2013 г. - икономическо европейско развитие", който се провежда в хотел Шератон днес.

Такъв един сектор е транспортът, при който се отчита ръст от над 600% за година в несъстоятелностите. Проблемите в сектора, според нея, се прехвърлят нататък по веригата, като засегнати биват още дистрибутирите на горива и др. компании.

Сред проблемните отрасли започват да се причисляват още търговците на едро за машини и оборудване, в медийния сектор, туризма и др.


Според Камелия Попова най-трудните месеци за България ще бъдат последното тримесечие на тази година, както и началото на 2010 г. От компанията очакват, че ситуацията в икономиката ще започне да се стабилизира през втората половина на следващата година.

Това, според Камелия Попова, няма да означава изчезване на проблемите, като допълни, че не е изключено да наблюдаваме ръст на безработицата поне още две години и още три години понижение на недвижимите имоти.

Да припомним, че от Кофас България очакват, че българската икономика ще се свие с 1% през 2010 г. спрямо 2009 г. Отчитайки сегашните икономически условия в България, българското подразделение на компанията очаква и ръст от над 50% на междуфирмената задлъжнялост у нас за 2009 г. спрямо 2008 г., съобщиха преди време от компанията за Profit.bg

„Ефектът от световната криза започна да се усеща реално в България с около година по-късно спрямо глобалното й развитие. Ето защо най-осезаемото й отражение предстои през следващите 6 до 9 месеца. Първите сигнали за стабилизиране на българската икономика може да очакваме едва през втората половина на 2010 г.", коментира Камелия Попова, управител на Кофас България.

В световен план анализаторите на компанията предвиждат спад за тази година от -3.6% общо за развитите държави, докато прогнозата за развиващите се страни (в групата, на които попада и България) е все още положителна +1.1%.

„Прогнозите ни за икономически ръст на световната икономика през 2010 г. са в положителни стойности, но сме предпазливи в очакванията си в дългосрочен план. Очакваме през следващата година световният БВП да нарасне с 2.3%, като регионалните ни прогнози са за 1% ръст на развитите страни и за 4.9% на развиващите се държави. Въпреки този сценарий, през следващата година икономиката в някои европейски държави ще е отново с отрицателни стойности. Сред тях са Испания, Ирландия, Белгия, Португалия, Унгария и прибалтийските държави", посочва Ив Злотовски, главен икономист на Кофас.

Според експертите на компанията рецесията в Еврозоната се движи според очакванията, като към края на септември тя достига ниво от -4%. Анализаторите на компанията посочват още и че развиващите се пазари на Стария континент ще отбележат средно ниво на спад от 3.7% за 2009 г. Показателни за това са сериозните сигнали за забавяне на икономиките в Източна Европа, които вече са факт.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg