Леки понижения, ако купувачите удържат първоначалния натиск

1331
Леки понижения, ако купувачите удържат първоначалния натиск

„В момента капиталовите пазари се намират в период на висока волатилност след спекулациите, че ЕС няма да се справи с дълговата криза и възможността тя да се разпространи и в други страни от съюза", коментира за Profit.bg главният брокер на Варчев Финанс Стефан Ангелов. „Неминуемо тези сътресения на пазарите ще се отразят и по време на днешната търговска сесия у нас".

Ниската ликвидност на пазара в България и това, че днешната сесия е последна за седмицата, според експерта, могат да се окажат и катализатор за настроенията на БФБ.

„Това може да накара някои инвеститори да закрият част от дългите си позиции за понижаване на риска", смята Стефан Ангелов. „От друга страна, някои портфолио мениджъри могат да използват ниската ликвидност и да задържат цените на текущите нива с леки изменения в посока надолу, докато ситуацията на пазарите не се изясни следващите няколко дни".

Брокерът смята, че е възможно да има натиск от страна на продавачите в началото на сесията, което е съвсем логично. „Ако купувачите съумеят да задържат първоначалния натиск , БФБ може да се размине с леки изменения в цените на финансовите инструменти", добави още експертът.

"От началото на годината БФБ доказа, че не се влияе много от спекулативните настроения на международните пазари поради ниската ликвидност и невъзможността да се правят печалби от това у нас", каза Стефан Ангелов. „Следователно и днес настроенията на международните пазари могат да бъдат пренебрегнати, ако очакванията са за връщане на част от загубите по време на днешните търговски сесии в Европа и САЩ".

Повечето индекси на БФБ приключиха вчерашната сесия с повишения, близки до нулата - SOFIX (+0.23%, 414.06 пункта), BG REIT (+0.14%, 41.79 пункта) и BG TR30(+0.12%, 316.24 пункта). Единственото понижение бе за BG 40 (-0.03%, 115.57 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 1.4 млн. лева. От сделки с корпоративни облигации се дължаха 924.54 хил. лева. През деня се търгуваха акциите от 59 емисии. Повишение в цената имаше при 21 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Станете наш почитател във Facebook

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg