М. Андреев: Ръст на интереса към ДФ през 2011 г.

2085
М. Андреев: Ръст на интереса към ДФ през 2011 г.

През 2010 година една трета от увеличаването на спестяванията на хората е вследствие от начислени лихви от депозити, като останалите две трети са спестени пари, коментира Момчил Андреев, изпълнителен директор на Райфайзенбанк.

Високите лихви бяха една от причините, които стимулираха спестяванията. Другата бе несигурността, която изпитваха хората през изминалата година, вследствие на кризата. Това ги накара да свиват своите разходи и да повишават спестяванията си. Хората спестяваха основно под формата на депозити.

През тази година очакваме повишаване на интереса към взаимните фондове, като в момента се отчита засилен интерес към инвестициите в подобен род инвестиционни схеми, коментира Андреев.


Интересът на инвеститорите е насочен по няколко направления - взаимни фондове, доверително управление, инвестиции в злато и в по-малка степен инвестиции в недвижими имоти.

Пренасочването на средствата от депозити към други форми на инвестиране говори за това, че нещата в икономиката се нормализират, според Андреев.

На въпрос на Profit.bg. защо взаимните фондове са все още с малко относително тегло в инвестициите на хората, Андреев отговори, че у нас традиционно формата на спестявания е в депозити. Инвестициите в акции никога не са били определящи.

В последната година обаче културата за пестене във взаимни фондове все повече се прехвърля и у нас. В тази насока относителният дял на фондовете ще нараства през идните месеци и години, прогнозира Андреев.

На днешната пресконференция Райфайзен Асет Мениджмънт обяви пускането на четири нови фонда на Райфайзен Кепитъл Мениджмънт. Това са Райфайзен Енергийни Акции, Райфайзен Инфраструктурни Акции, Райфайзен Защита от Инфлация и Райфайзен Комодитис.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg