М. Иванова: Пасивността цареше на пазара

1876
М. Иванова: Пасивността цареше на пазара

„Търговията на Българска фондова борса тази седмица премина без съществени промени. Пасивността и негативното отношение на инвеститорите властваха на пазара, което се отрази и върху реализираните обороти", коментира пред Profit.TV Магдалена Иванова, финансов анализатор във ФГ Капман.

Експертът припомни и някои цифри от изтеклите пет активни дни на капиталовия ни пазар.

„В понеделник оборотът на БФБ се формира главно от тръговията с книжата на БГ Агро", посочи Магдалена Иванова. „На фокус бе и провеждащият се централизиран публичен търг, на когото държавата предложи миноритарните пакети акции".

На него бяха продадени пакетите на две публични компании - Топливо АД и Лесопласт АД, като постигнатата цена бе 7% по-ниска от последната борсова.

„Оборотът на борсата в сряда бе приблизително 2 млн. лв., от които 60% бяха формирани на облигационния пазар", допълни още тя.

В четвъртък основният борсов индекс SOFIX падна под ниво от 420 пункта, доближавайки се до стойности от миналия декември. В този ден вниманието на инвеститорите бе насочено към Оргахим и Меком.

„Депозирането на търговото предложение към миноритарните акционери на Оргахим пред Комисията за финансов надзор е станало факт на 26 февруари, а придоби публичност на 10 март", припомни Магдалена Иванова. „Това повдигна отново въпроса за въвеждане на единен регистър на съобщенията на публичните компании, който да е в улеснение на инвеститорите". Както вече е ясно от КФН наложиха временна забрана върху предложението при цената от 85 лв. на акция.

Като други важни събития за пазара ни през тази седмица, анализаторът посочи оповестената официално в понеделник Стратегия за развитие на БФБ-София до 2012 г., настояването за придобиване на публичен статут на държавни енергийни компании, а в международен план Магдалена Иванова изтъкна предприетите мерки за орязване на разходите от страна на кабинета на Георгиос Папндреу в Гърция.

„Не очаквам съществени промени на Българска фондова борса през следващата седмица, включително и в самите нагласи на инвеститорите", каза в заключение финансовият анализатор.

Тук може да гледате целия борсов коментар на Магдалена Иванова, финансов анализатор във ФГ Капман!

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg