M&A сделките с 21.5% ръст за първите три тримесечия

995
M&A сделките с 21.5% ръст за първите три тримесечия

Стойността на сделките по сливания и придобивания (М&А) в световен мащаб възлиза на 1.718 трлн. долара за първите три тримесечия на 2011, или с 21.5% повече в сравнение със същия период на 2010 г. (1.414 трлн. долара), показва доклад на Mergermarket, които данни бяха предоставени и на Profit.bg.

Стойността на сделките също така е най-голяма от същия период на 2008 г. когато са били сключени сделки за 1.949 трлн. долара.

Общо 8 930 M&A сделки са обявени за първите три тримесечия на 2011 г., или с повече в сравнение със същия период на 2010 г.


Активността в сектора обаче намалява в трето поредно тримесечие с обявени в световен мащаб сделки на стойност 510.2 млрд. долара за периода юли-септември. Спадът е от 9.7% в сравнение с второто тримесечие на настоящата година, когато пък беше отчетено понижение от 12.2% в сравнение с първото тримесечие.

На годишна база стойността на сделките през третото тримесечие нараства с 0.6% и е на най-високо ниво от третото тримесечие на 2008 г. насам, когато е била 682.8 млрд. долара.

Най-голямата M&A сделка от началото на годината е продажбата на T-Mobile USA от страна на Deutsche Telecom на AT&T за 39 млрд. долара. Това е и най-голямата сделка от декември 2009 г. когато ExxonMobil придоби за 40.6 млрд. долара XTO Energy.

Най-голямата обявена сделка за третото тримесечие пък е предложението на Express Scripts да закупи Medco Health Solutions за 33.4 млрд. долара. Това е и втората най-голяма сделка за деветмесечието.

В челната петица на най-големите M&A сделки за първите девет месеца на попадат още сделката между Duke Energy Corporatio и Progress Energy Inc (25.8 млрд. долара); Nippon Steel Corporation и Sumitomo Metal Industries (90.6-процентен дял за 22.4 млрд. долара); и Johnson & Johnson и Synthes GmbH (21.19 млрд. долара). Последната сделка е и най-голямата за Европа за периода.

При трансграничните M&A сделки е отчетена най-голяма най-голяма активност за първите три тримесечия на годината от 2008 г. насам, въпреки забавянето през последното тримесечие.

Секторът на енергетиката, миннодобивната дейност и комуналните компании остава най-активен с трансгранични сделки на стойност 187 млрд. долара, с което съставлява 27.4% от всички трансгранични сделки през последните три тримесечия.

Goldman Sachs продължава да бъде водещият световен финансов консултант по стойност на M&A сделките, след като е консултирала транзакции за 471.5 млрд. долара за първите девет месеца на годината. Банката, която е лидер и по брой на сделките (241), е работила по четири от десетте най-големи сделки обявени досега през 2011 г. След нея по стойност на сделките се нареждат JP Morgan (425.3 млрд. долара) и Morgan Stanley (388.6 млрд. долара).

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg