M&A сделките с 21.5% ръст за първите три тримесечия

945
M&A сделките с 21.5% ръст за първите три тримесечия

Стойността на сделките по сливания и придобивания (М&А) в световен мащаб възлиза на 1.718 трлн. долара за първите три тримесечия на 2011, или с 21.5% повече в сравнение със същия период на 2010 г. (1.414 трлн. долара), показва доклад на Mergermarket, които данни бяха предоставени и на Profit.bg.

Стойността на сделките също така е най-голяма от същия период на 2008 г. когато са били сключени сделки за 1.949 трлн. долара.

Общо 8 930 M&A сделки са обявени за първите три тримесечия на 2011 г., или с повече в сравнение със същия период на 2010 г.

Активността в сектора обаче намалява в трето поредно тримесечие с обявени в световен мащаб сделки на стойност 510.2 млрд. долара за периода юли-септември. Спадът е от 9.7% в сравнение с второто тримесечие на настоящата година, когато пък беше отчетено понижение от 12.2% в сравнение с първото тримесечие.

На годишна база стойността на сделките през третото тримесечие нараства с 0.6% и е на най-високо ниво от третото тримесечие на 2008 г. насам, когато е била 682.8 млрд. долара.

Най-голямата M&A сделка от началото на годината е продажбата на T-Mobile USA от страна на Deutsche Telecom на AT&T за 39 млрд. долара. Това е и най-голямата сделка от декември 2009 г. когато ExxonMobil придоби за 40.6 млрд. долара XTO Energy.

Най-голямата обявена сделка за третото тримесечие пък е предложението на Express Scripts да закупи Medco Health Solutions за 33.4 млрд. долара. Това е и втората най-голяма сделка за деветмесечието.

В челната петица на най-големите M&A сделки за първите девет месеца на попадат още сделката между Duke Energy Corporatio и Progress Energy Inc (25.8 млрд. долара); Nippon Steel Corporation и Sumitomo Metal Industries (90.6-процентен дял за 22.4 млрд. долара); и Johnson & Johnson и Synthes GmbH (21.19 млрд. долара). Последната сделка е и най-голямата за Европа за периода.

При трансграничните M&A сделки е отчетена най-голяма най-голяма активност за първите три тримесечия на годината от 2008 г. насам, въпреки забавянето през последното тримесечие.

Секторът на енергетиката, миннодобивната дейност и комуналните компании остава най-активен с трансгранични сделки на стойност 187 млрд. долара, с което съставлява 27.4% от всички трансгранични сделки през последните три тримесечия.

Goldman Sachs продължава да бъде водещият световен финансов консултант по стойност на M&A сделките, след като е консултирала транзакции за 471.5 млрд. долара за първите девет месеца на годината. Банката, която е лидер и по брой на сделките (241), е работила по четири от десетте най-големи сделки обявени досега през 2011 г. След нея по стойност на сделките се нареждат JP Morgan (425.3 млрд. долара) и Morgan Stanley (388.6 млрд. долара).

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...