Май беше интересен с корпоративните си събития

1081
Май беше интересен с корпоративните си събития

Изминалият месец май бе с подчертано негативен оттенък за търговията на Българска фондова борса - София. Подобно на дълги периоди от 2010 г., летаргията и ниската инвеститорска активност, обзела инвеститорите през март и април, в крайна сметка се отрази в плавно понижение на борсовите индекси през целия май. Затова допринесоха и дългите периоди на почивни дни, за които е крайно време да се разбере, че имат силно негативен ефект както за реалния бизнес, така и за капиталовия пазар. Това се казва в месечния бюлетин на Бул Тренд Брокеридж, предоставен от посредника и на Profit.bg. По-долу цитираме частта за случилото се на българския капиталов пазар през миналия месец.

Инвеститорите загубиха инерция и търговията замря, въпреки наличието на интересни корпоративни новини, свързани най-вече с дневния ред на годишните общи събрания на акционерите на публичните дружества, както и с финансовите отчети на компаниите за първото тримесечие.

Негативната тенденция на БФБ през май намери изражение в понижение и на четирите индекса, изчислявани от борсовия оператор. Най-силен спад от над 4% отчете имотният индекс BG REIT, който следи движението на седемте най-големи и ликвидни компании, инвестиращи в имоти. На положителна територия в имотния индекс с ръст от 1.5% за месеца бе единствено Адванс Терафонд, който инвестира преимуществено в земеделска земя.


Със сериозен месечен спад в имотния индекс се отчетоха Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт (-13.5%), Еларг фонд за земеделска земя (-10.3%) и доскорошния фаворит на инвеститорите Фонд за недвижими имоти България (ФНИБ), чиято пазарна капитализация се понижи със 7.5%, след като спекулантите решиха да приберат част от натрупаните печалби. Въпреки този спад, ФНИБ си остава една от топ инвестициите на БФБ за последната година с повишение от близо 97%.

При представителните за целия пазар индекси SOFIX и BG TR30 спадът през последния месец се ограничи в рамките на около 2 процента, като само малко над една четвърт от емисиите, включени в тях завършиха месеца с ръст, докато останалите поевтиняха. Сред водещите борсови компании, освен гореспоменатите, сериозно поевтиняха през месеца и акциите на Трейс Груп Холд с понижение от 7.8%. Добрите новини от дневния ред на предстоящото ОСА на инфраструктурния холдинг, на което ще се гласува за разпределяне на паричен дивидент и на нови безплатни акции сред акционерите, помогнаха на акцията да поскъпне силно, но за кратко, до нива от близо 94 лв. за акция. В последствие негативните пазарни тенденции я отведоха до нива от 83 лв. в края на месеца.

Ключови корпоративни новини се завъртяха през май и при Българо-американската кредитна банка (БАКБ). Новината за смяна на собствеността на основния пакет акции във финансовата институция, които ще преминат от ръцете на ирландската Allied Irish Banks в българската бизнес дама Цветелина Бориславова изстреляха за кратко пазарната оценка на банката с над 24%. Спекулативният интерес обаче бързо угасна и в крайна сметка БАКБ се озова сред най-губещите за месеца с понижение от 7.6%.

Оловно-цинковият комплекс (ОЦК) в Кърджали, някогашен член на индекса на сините чипове SOFIX, е големият губещ сред ликвидните компании през май. Компанията изтри над 19% от борсовата си оценка, „благодарение" на проблемите, които дружеството има с изпълнението на поставените от МОСВ екологични критерии. Заради това временно бе спряно оловното производство на комбината.

Други водещи акции, като тези на Централна кооперативна банка и Химимпорт, които обикновено отразяват най-явно борсовите настроения, също не бяха подминати от разпродажбите през май и изтриха около 6% от пазарната си оценка без да има някаква конкретна причина затова, свързана с дейността на компаниите.

Подобно на тях компании като Неохим и Стара планина Холд, които се развиват отлично и показват много силни резултати от началото на годината (близо до предкризисните нива) също изгубиха съответно 6 и 4% от пазарните си оценки.

Но на БФБ през май имаше и печеливши инвестиции.

Водещи по доходност сред най-търгуваните акции безусловно са тези на финансовия холдинг Еврохолд България. Компанията работи преимуществено в сферата на застраховането, лизинга и продажбите на автомобили - все сектори, които са сред най-засегнатите от кризата поради свитото вътрешно потребление. По тази причина Еврохолд България е сред най-зле представящите се сини чипове за последната една година, но за сметка на това акционерите в дружеството бяха зарадвани от пазара през май с доходност от над 17%. Скорошното успешно увеличение на капитала на компанията с над 46 млн. лв. бе добра новина както за дребните акционери, така и за пазара като цяло. По време на самата процедура по увеличение на капитала, а и след това, акцията бе подкрепяна от близки до някои от големите акционери инвеститори и това изигра своята роля.

Силно през месеца се представиха и акциите на самия борсов оператор - БФБ - София, който стана публична компания в началото на годината. Те донесоха над 12% доходност на инвеститорите през май. Тук причината за позитивизма може да се търси в приетата от МС концепция за приватизация на борсата в пакет с Централен депозитар, както и намерението това да се осъществи бързо с времеви хоризонт, поне засега, края на тази година.

Корпоративни новини за разпределяне на значителен дивидент от над 7 лв. на акция, който предстои да бъде гласуван на ОСА на Булгартабак-Холдинг, бе причина за възхода на акциите му през май с 5.4%. Отлични дивиденти могат да очакват и акционерите в двете основни дъщерни компании на БТХ в София и Благоевград, които също стояха добре през май на фона на цялостния спад на пазара.

С добро месечно представяне бяха и акциите на Каолин и Албена Инвест Холдинг, които поскъпнаха с 3%. Внимание заслужава и забележителният ръст в цената на по-слаболиквидните акции на Соларпро холдинг, които скочиха с над 20% след като компанията представи много силен финансов отчет за първото тримесечие на годината.

В очакване на традиционно летаргичните летни месеци на БФБ вероятно ще остане спокойно, но отделни акции ще продължат да вдигат адреналина на борсовите играчи, като затова ще спомагат отделни корпоративни новини, които обаче са с краткотрайно въздействие върху пазара.

Потенциалът за растеж до края на годината и в средносрочен план остава висок, но рисковете също са налице. Най-близкият и ясен такъв е крайно усложнената ситуация в съседна Гърция.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg