Минимален спад в консолидираната печалба на Химимпорт

767
Минимален спад в консолидираната печалба на Химимпорт

Консолидираната печалба на Химимпорт се е понижила до 68.43 милиона лева през първото полугодие на годината, на фона на 71.26 милиона за същия период на предходната година.

Леко понижение регистрират приходите от дейността на дружеството, понижаващи се до 275.1 милиона лева от 282.2 милиона лева сравнимия период на 2011 година, или понижение от 2.5%.

Разпределена на броя на акциите на холдинга, печалбата му възлиза на близо 30 стотинки на акция за първите шест месеца на годината.

Дружеството е увеличило близо два пъти продажбата на нетекущи финансови активи през първото полугодие спрямо предходната година от 85 на 158 милиона лева. В същото време е ограничило придобиването на такива 87.5 милиона лева в сравнение с 126 милиона лева година по-рано.

Прави впечатление значителното повишение на разполагаемите средства до 1.19 милиарда лева, на фона на 897 хиляди лева година по-рано. Почти всички от тях са налични в касата и по банкови сметки.

Повишава се и собствения капитал на холдинга до 1.26 милиарда лева, в сравнение с 1.2 милиарда лева година по-рано.

Активите и пасивите на холдинга се повишават от 5.35 на 5.71 млрд. лева.

Неразпределената печалба се повишава с близо 100 милиона лева за разглеждания период на годишна база до 652.3 милиона лева.

От отчета става ясно, че групата е повишила дела си в Централна кооперативна банка от 75.3% към края на първото полугодие на миналата година до 81.29% през тази. Спрямо края на миналата година повишението е от 4%.

През първите шест месеца на годината дружеството понижава дела си в Централна кооперативна банка Скопие със 7.8 процентни пункта от 78.8 на 71%.

С четири процентни пункта повишава дела си финансовата група и в ЦКБ Асет Мениджмънт през първото полугодие до 81.29%. С близо два процентни пункта нараства дела и в Проучване и добив на нефт и газ, както и в Българска петролна рафинерия.

Най-голям акционер в холдинга към края на първото полугодие е Химимпорт Ивнест, притежаващ 72.04% от капитала на дружеството.

Като втори най-голям акционер с притежавани 9.96 милиона акции, или 6.6% от капитала е посочено щатското дружество Джулиус Беър Инвестмънт Мениджмънт ЛЛС – (САЩ) Артио интернешънъл екуити фънд.

Днес сделки с акциите на дружеството все още липсват, като офертите при дружеството остават силно раздалечени при нива от 0.79 лева купува и 0.81 лева продава за акция.

За последната една година те са поевтинели с 64%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg