Мистериозен инвеститор разтърсва истанбулската борса

4625
Мистериозен инвеститор разтърсва истанбулската борса

Големи инвеститори могат да въздействат - дори и върху някои от най-големите и ликвидни пазари. Когато става въпрос обаче за по-малка борса, подобно на истанбулската, това въздействие може да е сериозно.

Мистериозен инвеститор, който участниците на истанбулския пазар наричат с прякора the dude, се появява на турския пазар за първи път преди около година и половина. Залозите му само в рамките на деня достигат 450 милиона долара, което води до удвояване на среднодневния оборот.

Вижте още: Японски трейдър прави 34 милиона долара от сделка

Към днешна дата същият инвеститор сключва голям брой и големи сделки в малки интервали от време, което плаши останалите участници на пазара.

Неизвестността относно това кога и при коя позиция ще се появи този инвеститор кара всички да се страхуват и да опитат да отгатнат неговите действия.

„Който и да е той, не може да бъде проследен, защото преминава от един брокер към друг“, коментира Тургай Озанер, партньор във финансовата институция Istanbul Portfolio. „Никой не знае нищо със сигурност. И това се случва в Турция, където обикновено всеки знае всичко за това, което се случва“, допълва още Озанер.

Анонимният инвеститор е съдействал за повишаване на оборота на истанбулската борса с близо 8% през тази година.

За сравнение оборотите на конкурентни пазари, като варшавската и московската борса, са се понижили съответно с 15% и 27%.

Междувременно индексът Borsa Istanbul 100 се е повишил с 13% от началото на годината, превишавайки ръста на руския Micex и полския WIG 20.

В момента инвеститорът действа от финансовата институция Yatirim Finansman. Преди две години брокерът допринасяше за под 2% от общия оборот на турската борса, докато към днешна дата отговаря за основната част от оборота през определени борсови сесии.

През месеците януари и февруари през Yatirim Finansman са купени нетно акции на стойност 1.23 милиарда лири (383 милиона евро), което е със 70% повече от втория най-голям брокер за посочения период.

„Може би най-големият въпрос пред пазарните участници е не кой е the dude, а по-скоро какво е“, според Исик Окте, инвестиционен стратег в TEB Invest/BNP Paribas.

Една от общите черти, която притежават тримата брокери, ползвани от мистериозния инвеститор, е възможността за осъществяване на „високочестотни сделки“, според запознати. Казано по друг начин, възможно е the dude да не е човек, а алгоритъм за сключване на сделки.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg