Мистериозен инвеститор разтърсва истанбулската борса

4675
Мистериозен инвеститор разтърсва истанбулската борса

Големи инвеститори могат да въздействат - дори и върху някои от най-големите и ликвидни пазари. Когато става въпрос обаче за по-малка борса, подобно на истанбулската, това въздействие може да е сериозно.

Мистериозен инвеститор, който участниците на истанбулския пазар наричат с прякора the dude, се появява на турския пазар за първи път преди около година и половина. Залозите му само в рамките на деня достигат 450 милиона долара, което води до удвояване на среднодневния оборот.

Вижте още: Японски трейдър прави 34 милиона долара от сделка

Към днешна дата същият инвеститор сключва голям брой и големи сделки в малки интервали от време, което плаши останалите участници на пазара.

Неизвестността относно това кога и при коя позиция ще се появи този инвеститор кара всички да се страхуват и да опитат да отгатнат неговите действия.

„Който и да е той, не може да бъде проследен, защото преминава от един брокер към друг“, коментира Тургай Озанер, партньор във финансовата институция Istanbul Portfolio. „Никой не знае нищо със сигурност. И това се случва в Турция, където обикновено всеки знае всичко за това, което се случва“, допълва още Озанер.

Анонимният инвеститор е съдействал за повишаване на оборота на истанбулската борса с близо 8% през тази година.

За сравнение оборотите на конкурентни пазари, като варшавската и московската борса, са се понижили съответно с 15% и 27%.

Междувременно индексът Borsa Istanbul 100 се е повишил с 13% от началото на годината, превишавайки ръста на руския Micex и полския WIG 20.

В момента инвеститорът действа от финансовата институция Yatirim Finansman. Преди две години брокерът допринасяше за под 2% от общия оборот на турската борса, докато към днешна дата отговаря за основната част от оборота през определени борсови сесии.

През месеците януари и февруари през Yatirim Finansman са купени нетно акции на стойност 1.23 милиарда лири (383 милиона евро), което е със 70% повече от втория най-голям брокер за посочения период.

„Може би най-големият въпрос пред пазарните участници е не кой е the dude, а по-скоро какво е“, според Исик Окте, инвестиционен стратег в TEB Invest/BNP Paribas.

Една от общите черти, която притежават тримата брокери, ползвани от мистериозния инвеститор, е възможността за осъществяване на „високочестотни сделки“, според запознати. Казано по друг начин, възможно е the dude да не е човек, а алгоритъм за сключване на сделки.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...