Мненията на професионалистите - част II

1934

Добре дошли в 2009 г., годината на бика, според китайското летоброене! Да ни е честита Новата година!

В последните часове на 2008 г. публикувахме „Мненията на професионалистите - част I". В началото на 2009 г. ви предлагаме и втора част на коментарите по темата какво да очакваме през новата година на БФБ?

Гено Тонев, инвестиционен консултант, УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт

Какво ни чака през 2009 г.? Според мен най-вече отговори, защото въпросите станаха прекалено много. Най-важният от тях, естествено, е доколко случилото се през изминалата година ще бъде квалифицирано като удължен вариант на черния понеделник в края на осемдесетте или началото на нещо невиждано за последните няколко десетилетия.


Напоследък не липсват нито оптимисти, нито песимисти, като последните известно време диктуваха правилата, ако съдим по стръмната крива на световните борсови индекси. В такава обстановка на свръхпродажба (и сравнително слабата вече реакция на лоши новини) не очаквам ново импулсно спускане преди една по-сериозна корекция нагоре.

Тя обаче ще се случи не защото най-лошото от кризата е зад гърба ни, а защото пазарът има нужда от глътка въздух. Освен това през годината се очакват и първите ефекти от мерките на САЩ и много европейски държави в подкрепа на финансовите им системи.

Е, поскъпването вече започна и редица борси по света успяха да наваксат загуби от порядъка на десетина-петнадесет процента, в това число и БФБ. Колко дълго и в какъв размер ще бъде възстановяването не се наемам да прогнозирам.

Само като предположение, мисля, че то трябва да бъде от същата величина като текущия низходящ тренд. С други думи, не бих се учудил, ако през следващите месеци текущото повишение се разшири до двадесет, тридесет и дори повече процента спрямо есенните дъна.

Колкото до БФБ, всички прогнози за паралелно поскъпване следва да вземат предвид променените условия на местно ниво - отчайващо ниска ликвидност, оттегляне на голям брой дребни инвеститори и на част от чуждите такива, повечето от които едва ли ще помислят за България през следващите една-две години.

Пазарът ни е в нокдаун и това едва ли е тайна за някого. Икономиката ни, от друга страна, тепърва ще вкуси горчивите плодове на световната криза, най-вече защото пропусна важни години да се развие в посока, различна от бизнеса с недвижими имоти и вноса на потребителски стоки, например. Да не говорим за нетипично ниската спестовност на населението през последните години и нарастналия апетит към ползване на кредити.

Но, да се върнем на Запад - евентуално повишение на индексите там не решава проблема. Дори Dow Jones Industrial да се добере някак си до 11 000 пункта, редуцирането на огромната задлъжнялост в развитите икономики ще отнеме много повече време, ще коства стотици милиарди долари на данъкоплатците и ще предопредели средносрочния потенциал за растеж.

Според някои икономисти времето на консуматорското общество, особено в САЩ, е към своя край и следващите години ще бъдат белязани от сериозно забавяне на световната икономика. Склонен съм да се съглася с подобни очаквания, макар да ми се иска те да се окажат пресилени. В крайна сметка можем да се разминем само с една сравнително кратка рецесия и през 2010 г. икономиката да се оттласне от дъното.

Това са само прогнози, естествено, и място за паника няма, най-малкото защото вече е късно за такава. Точно обратното дори - живеем в исторически времена, предоставящи възможности, каквито не са имали нашите родители, а вероятно няма да имат и нашите деца.

Просто трябват търпение, предпазливост и повече разум в действията. Всеки опит да се плува срещу течението би бил самоубийствен, особено ако рецесията се превърне в нещо по-голямо и продължително. Добре е да сме готови за всички варианти. Просто така, за всеки случай. И за да можем и догодина да си пожелаем „Весели празници"!

Развигор Христов, портфолио мениджър, КД Секюритис

Вчера, качвайки се в таксито, шофьорът директно отвори темата за финансовата криза. Тогава си припомних, че преди не много дълго, около 15 месеца, друг негов колега слушаше рекламите по радиото за договорните фондове и ми даде ценни финансови съвети в кой фонд трябва да инвестирам.

Няма начин това да не ми припомни често разказвани истории за известни инвеститори като Барух, Костолани или Линч, които продават, когато портиерът или момчето, което им лъска обувките, им дава съвети, че трябва да инвестират на фондовата борса. В обратния вариант, когато подобни „експерти" препоръчват заемане на къси позиции, това е добър сигнал за инвестиране.

За съжаление, на нашия нисколиквиден пазар няма много възможности за къси продажби и не може да се направи пълна аналогия. В повечето случаи фондовите борси изпреварват събитията в реалната икономика, но и в много от случаите дават и „грешни сигнали".

Разбира се, в България трябва да се има предвид, че повечето големи компании не са листнати на БФБ-София и е невъзможно да се каже, че икономиката ни е представена на фондовата ни борса.

Възстановяване на БФБ може да се очаква след стабилизирана на международните фондови борси и институционалните инвеститори след това отново да обърнат внимание към нисколиквидните пазари.

Константин Абрашев, портфолио мениджър, БенчМарк Асет Мениджмънт

Значителното забавяне на икономиката ще доведе до влошаване на резултатите на публичните компании, което най-ясно ще проличи през първото тримесечие на годината.

Тогава очаквам и по-големи отклонение на пазара поради преразглеждане на портфейли. Въпреки това смятам, че пазарът ще започне да се възстановява - независимо че икономиката ще остане слаба през годината.

Влошаването на резултатите през 2009 и дори 2010 г. не оправдават текущите цени на много от компаниите, котирани на БФБ.

Очаквайте през предстоящите дни част III на "Мненията на професионалистите"!

Вижте още:

Мненията на професионалистите - част I

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа! Изразените мнения отразяват личната позиция на автора им!

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg