Мненията на професионалистите - част III

1830

Остава един ден до официалното откриване на новата търговска година на Българска фондова борса. Година, която е съпроводена с много надежди и противоречиви мисли. На вашето внимание предлагаме и последната част от серията материали, озаглавена „Мненията на професионалистите". Въпросът е какво ни очаква на БФБ през 2009 г.?


Иван Овчаров, главен брокер, Елана Трейдинг

Едва ли ще станем свидетели на съществена промяна на настроенията и борсовата търговия през следващата година. Едва от няколко месеца България започна да усеща по-сериозно последиците от глобалната финансова криза.

Започнахме да чуваме все по-често новини за преструктуриране на български предприятия, които започват да се позиционират, за да посрещнат спада в потреблението.


Очаквам първите шест месеца да бъдат по-трудния период през 2009 г. Едва през втората половина на годината можем да видим повече позитивни новини.

Владислав Панев, председател на СД, Статус Капитал

През 2009 г. Българска фондова борса или ще падне, или ще се качи. Оптимистичният вариант е свързан, най-общо казано, със стабилизиране на глобалната икономика до края на 2009 или началото на 2010 г., което ще бъде свързано с ръст на фондовите пазари по света значително по-рано.

В такъв случай очаквам SOFIX да завърши годината с ръст от порядъка на 100 или повече процента, като това е по-възможното развитие на нещата.

Негативният сценарий е свързан с отлагане на края на кризата, което ще доведе до продължаващ спад в инвестициите в България, макроикономическа нестабилност и до опасност за поддържането на валутния борд и бягство дори и на българските капитали от страната.

Тогава е възможно основният индекс да загуби още 50 или повече проценти от настоящите нива.

Пламен Пейчев, инвестиционен консултант, Евър

Очаквам движението на борсата през тази година да е настрани, с низходящ натиск. Възможно е да видим и по-ниски стойности от наблюдаваните през ноември 2008 г., но се надявам че няма да има съществен спад под тези нива.

Възход на индексите е възможно да наблюдаваме най-рано след 5-6 месеца. Нормално е, подобно на примера, когато борсата тръгна надолу, доста преди да сме усетили кризата, така и да поеме нагоре 3-6 месеца преди икономиката да започне да се възтсановява.

Като цяло състоянието на борсата се предопределя от това на икономиката, макар и с изпреварващ темп. Очаквам през 2009 г. състоянието на икономиката да се влоши и безработицата да се увеличи.

Първите симптоми за това са вече факт. Фирмите износителки отбелязват сериозен спад в износа, като при някои това достига до 70%. Тази тенденция засяга както високо технологични фирми, така и фирми, чиито производство е с ниска добавена стойност.

Като се има предвид, че повечето фирми износители са с ниска добавена стойност на продукцията си, картината не е никак добра.

Масово фалират малки фирми, работели на ишлеме продукция за износ. Това води до освобождаване на много работни места. При увеличаващата се безработица е нормално хората да харчат по-малко пари и то само за най-необходимото. Това естествено ще рефлектира и на вътрешния пазар, който предстои да се свие.

Много строителни фирми замразиха строителните обекти и освободиха работниците си. Спадът в строителството доведе и до спад в продажбите на всички съпътстващи дейности и услуги. Спад в производителите на мебели и санитарна керамика.

Това ще е основното, което ще наблюдаваме през 2009 г. Подобряване на картината може да се очкава най рано през есента.

Вижте още:

Мненията на професионалистите - част I

Мненията на професионалистите - част II

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа! Изказаните мнения отразяват личната позиция на автора им!

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

RE: Инвеститор
# 0
09:01 | 5 January 2009
Ами няма какво да каже друго ! Ако даде оптимистична прогноза-може да обърка нечии сметки ! Ако даде песимистична-може да откаже клиентите си от нови "инвестиции"! Сериозен сигнал за посоката според мен ще бъде встъпването в длъжност на Обама ! то принципно се знае , но трябва да му се присвои заслугата на спасител пък и още малко напрежение няма да е излишно
Инвеститор
# 1
19:01 | 4 January 2009
Култова прогноза!!! Добре, че няма и трети вариант :) Владислав Панев, председател на СД, Статус Капитал През 2009 г. Българска фондова борса или ще падне, или ще се качи.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg