Монбат с цел да влезе в топ 5 на Европа

1017
Монбат с цел да влезе в топ 5 на Европа

Стратегическа цел, която си поставя Монбат АД е повишаване конкурентоспособността на дружеството и нареждането му в челната петица сред най-големите компании в акумулаторния бизнес в Европа, според годишния отчет за управление на дружеството, предаден на БФБ.

За постигане на тази цел от компанията предвиждат увеличаване ръста на продажбите със 120% до 2009 г. спрямо 2006 г. нарастване на нетната печалба с 320% до 2009 г. спрямо 2006 г., както и повишаване на производството и достигане на капацитет от 2.55 млн. акумулатора към 2009 г. спрямо 1.2 млн. през миналата година.

През настоящата 2007 г. се очаква продажбите на Монбат да нараснат с 40% до 110 млн. лв., а печалбата да достигне 15 млн. лв., показват прогнозните данни на компанията.

Основната дейност на Монбат АД е производство на оловно кисели стартерни и стационарни акумулаторни батерии и сервизното им обслужване. Производството на стартерните батерии заема обикновено над 90% от общото производство, на стационарните батерии се отлага място с вариращи от около 2% до 5%, а на специалните батерии съответно до над 7% (за повече информация виж таблица 6 по-долу).

През 2006 г. Дружеството остава експортно ориентирано, като 85 % от общите приходи от продажби на готова продукция се реализират като износ. Постигнатите продажби при износ за страни от Европейския съюз представляват 64.22 % от всички продажби при износ за 2006 г. Страни с най-голям дял от износа са Германия - 23.63%, Украйна - 11.06% и Холандия - 8.50%

Увеличението на продажбите се дължи основно на увеличените продажби в пазарите на страните-членки на Европейския съюз. Това нарастване се постига при запазване на себестойностите, както и на продажните цени за последната финансова година, въпреки наблюдаваните негативни тенденции – увеличение на цената на оловото, транспорта, петрола, полипропилена, природния газ и електроенергията.

Непосредствени конкуренти на регионалния пазар са българските производители, които значително отстъпват по капацитет на Монбат АД. Най–големите сред същите са Елхим – Искра АД и Старт АД, гр. Добрич, които имат капацитет от по 200 000 акумулаторни батерии годишно производство всяка. Общо тези производители са продали около 175 000 стартерни батерии за 2006 г.

В началото на тази година Монбат придоби контрол над Бат Холдинг за сумата от 4.13 млн. лв. БАТ – Холдинг АД е основен акционер в третия по големина производител на стартерни батерии в страната - Старт ООД, като притежава 93.20 % от капитала му.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg