Може би дъното е достигнато при повечето ликвидни позиции

1586
Може би дъното е достигнато при повечето ликвидни позиции

„Последните търговски сесии в САЩ и Европа показват силно бичи настроения, след поредицата добри фундаментални данни за икономиките на САЩ, Япония, Китай, Австралия и др, които данни могат да стопират силно спекулативните, негативни настроения на фондовите пазари и пренасочване на спекулативния капитал в обратна позиция, тъй като възможностите за печалби в ръст на активите вече е по-голяма", коментира за Profit.bg Стефан Ангелов, главен брокер във Варчев Финанс.

Този оптимистичен сигнал, според него, може да се използва в началото на търговията на БФБ, като очакванията са за превес на купувачите в горната част на спредовете в цените и по-малко продавачи, които няма да могат да натежат на пазара. „Ще имаме повишения в цените при ниски обороти, поради промяна на настроенията към задържане на акции", смята експертът. „Ниската ликвидност на пазара ще доведе до повишаване на акциите, поне в началото на търговията, но в последствие може да се окаже нож с две остриета".

Стефан Ангелов е на мнение, че още нямаме сигнали за окончателна промяна на настроенията на международните пазари, което прави търговията с акции високо рискова, дори още повече, на ниско ликвидните борси като нашата.

„Поради това, вниманието на участниците на пазара ще бъде повишено, а някои ще търсят по-високи цени за разпродажба на пакети, които имат за затваряне", коментира още той.

„Така или иначе, имаме основание да очакваме добро начало в търговията на БФБ, но все още нямаме потвърждение, че низходящото движение е стопирано. Последните няколко сесии на БФБ ни показаха, че може би има вече образувани дъна по повечето ликвидни позиции, но риска все още е висок", заключи Стефан Ангелов.

Индексите на БФБ се оцветиха в зелено в четвъртък - SOFIX (+0.09%, 371.99 пункта), BG 40 (+0.07%, 104.33 пункта), BG REIT (+0.89%, 38.73 пункта) и BG TR30 (+0.35%, 286.18 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар надвиши вчерашния (215.5 хил. лв.), но остана близък до него - 238.23 хил. лв. През деня се „търгуваха" акциите от 51 емисии. Повишение в цената има при 24 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ivo111
# 0
11:06 | 11 June 2010
Ами рискувайте.Купувайте. Така се правят пари.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg