Можеш ли да манипулираш борса с „джобни"?

2389
Можеш ли да манипулираш борса с „джобни

Лесно ли е да манипулираш капиталовия ни пазар в момента? Това попитахме трима експерти от пазара. Ето и техните коментари:

Северин Въртигов, инвестиционен консултант, Астра Инвестмънт

Изключително ниската активност и широките спредове по правило са предпоставка за манипулиране на цените на публичните дружествата.

От този факт, обаче, биха могли да се възползват единствено институционалните инвеститори, които на цената на сравнително малко кеш могат да преоценят позициите си на по-висока стойност. Ефектът от тези операции, естествено, би бил само временен и този модел ще се окаже неустойчив за по-дълъг период от време.

Дребните спекуланти също не могат да се възползват от липсата на ликвидност, тъй като тя е съчетана и с ниска волатилност, което отблъсква най-активно търгуващите пазарни участници.

Гено Тонев, инвестиционен консултант, Юг Маркет Фонд Мениджмънт

Естествено, че на пазар с капитализация от над 11 млрд. лв. и едва половин милион дневен оборот, манипулациите биха били най-лесното нещо на света.

Дори считаните за ликвидни акции могат сравнително лесно да бъдат „радвижени" с не повече от 30 - 40 хил. лв. ангажирани в „мероприятието". При повечето от останалите книжа, за съществени изменения в цените биха били достатъчни няколко хиляди лева, а в отделни случаи и няколкостотин биха свършили работа.

Подобни движения, обаче, не е задължително да се разглеждат единствено в светлината на евентуална пазарна манипулация.

В много случаи желаещите да купят или продадат по-голям пакет се сблъскват с празното пространство от другата страна и така остават без особен избор - да изчакат (лишавайки пазара от така нужната ликвидност) или да купят/продадат на всяка цена.

За съжаление, правилно поведение няма - и двете алтернативи не водят до повишена привлекателност, на който и да е пазар.

Иво Толев, управляващ партньор, Ултима Капитал Мениджмънт

При текущите нива на ликвидност и плиткото търсене (предлагане) при някои позиции, това е по-скоро отговор, отколкото въпрос.

Докато не се повиши ликвидността ще бъдем свидетели на двуцифрени изменения в проценти, реализирани с „джобни" суми. Тоест, при ниския размер на свободно търгуемите акции (free-float) е съвсем нормално котировките да изпадат в силна и лесна зависимост от намеренията на някои участници.

В тази връзка, неистовото желание на част от предишния Съвет на директорите на БФБ-София да делистне някои дружества бе основателно, но изпуснаха момента и голямото закъснение превърна мярката в откровен популизъм и лобизъм.

Ако делистването беше направено в силните 2006 и 2007 г., то отрицателния ефект можеше да бъде свръх краткотраен за онези времена и силно положителен за останалите компании към момента. Това косвено и частично би затруднило лесните манипулации.

Ако разгледаме въпроса в друг аспект - опити за манипулации могат да се забележат и от страна на информационни платформи, преса, финансови репортери и/или бивши такива. За радост, пазарът има функция за самоимунизация към подобни компрометирани желания. Освен това, към настоящия момент, „новините" (без значение какви и от къде) нямат особено императивно значение за посоките на движение.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg