Мрачни прогнози за икономиката и борсите от Раул Пол

2784
Мрачни прогнози за икономиката и борсите от Раул Пол

Известният анализатор Раул Пол направи мрачна прогноза за щатския фондов пазар и световната икономика. Той заяви, че структурата на фондовия пазар в момента много му напомня на 2000 г. Тогава пазарът също е правил резки движения нагоре и надолу, но в дългосрочен период не се е променил много.

В допълнение Пол припомня, че голямата волатилност не е полезна нито за „биковете“, нито за „мечките“, като и двете групи инвеститори губят пари.

„И междувременно, икономиката, която на пръв поглед не дава ясни признаци на забавяне, в момента изглежда, че отслабва. Подобна бе ситуацията и през далечната вече 2000 година, когато никой не знаеше какво точно се случва.


Лидерските позиции на водещите компании бяха загубени. Това, което се случва в момента с Apple, тогава се случваше с Microsoft. Ситуацията изглеждаше като всички да искат пазарът да се повишава, но нещо не беше като цяло както трябва“, коментира експертът.

Пол очаква наблюдаваното рали на фондовите пазари да формира връх. Той също така прогнозира достигане на връх и за икономиката. Индикации за това специалистът търси в индекса ISM, следящ активността в сектора на промишлеността.

„Това, което знаем, е, че един цикъл е доста прогнозируем. Така че знаем, че с течение на времето икономиката ще отслабне и ще станем свидетели на рецесия. Ако погледнем към дължината на възходящия цикъл, то определено подобна рецесия наближава и е възможно да започне сега или в рамките на следващите дванадесет месеца.

След това, ако погледнем към фондовите пазари, ще видим, че те имат склонност да се понижават по време на рецесии. Опасявам се, че щатската икономика отслабва, световната икономика вече е слаба и това ще доведе до известен натиск върху фондовите пазари“, прогнозира още Пол.

Като инвестиционна идея, според Пол, е добре инвеститорите да купуват правителствени облигации, особено такива с по-дълъг срок, като например 10-годишни(. Той смята, че лихвите по тях ще се понижат до 0.5%.

Според експерта налице е сравнително рядката възможност доларът да поскъпва заедно със златото. Пазарът на акции обаче се насочва към неравен път, изпълнен с трудности.

През есента на 2014 година Пол правилно прогнозира, че петролът ще се понижи до 40 долара за барел. Днес суровината достигна до нива от близо 46 долара за барел - или шестмесечен връх.

Пол обаче смята, че петролът отново ще започне да се понижава. Причина за това ще е потенциалното поскъпване на долара спрямо останалите основни валути.

Раул Пол е бивш портфолио-мениджър в Goldman Sachs, който управляваше глобалния макрофонд на банката - един от най-големите в света. Той се пенсионира през 2004 година, на тридесет и шестгодишна възраст.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg