Н. Петрова: Сините чипове и експортните компании изпъкват

1774
Н. Петрова: Сините чипове и експортните компании изпъкват

„През последните борсови сесии на щатския пазар има бичи настроения, които до известна степен леко се отразиха и на нашата фондова борса. Но не мисля, че това би довело до съществени изменения на индексите на нашата борса", коментира Нели Петрова, изпълнителен директор на КД Инвестмънтс, пред Profit.bg.

Още повече, гледайки европейските борсови индекси, не може да кажем, че има тенденция на покачване в зелено, добави още тя.

„През тази борсова сесия очаквам сините чипове на БФБ и експортно ориентираните компании да продължават да се представят по-добре и предвидимо на фона на останалите, но не очаквам сериозно раздвижване на пазара, а традиционното въртене около сегашните нива", посочи Нели Петрова.

Мениджърът е на мнение, че инвеститорите на БФБ продължават да са в очакване на по-сериозни сигнали за подобряване на икономическата среда и колкото по-дълго остане отворен този въпрос, толкова повече ще се забавя инерцията на пазара.

Въпреки че отчетите на някои компании бяха по-добри от очакваното и техните акции се покачиха, ликвидността на БФБ продължава да е ниска, което според експерта допълнително не влияе положително на настроенията на инвеститорите.

„Ако България се възползва от приватизация на държавни активи през борсата, което както видяхме се случи в Полша и имаше положителен ефект, бъдещите търговски сесии ще са много по-интересни за инвеститорите", припомни Нели Петрова плановете на правителството отпреди близо година. „За да спре изтичането на капитали към чужди капиталови пазари, по-големите инвеститори трябва да могат да намерят достатъчни по обем български активи, в които да инвестират".

Индексът на българските „сини чипове" SOFIX регистрира в сряда първо повишение за седмицата, след два поредни дни на спад. Стойността му нарасна с 0.90%, до 395.28 пункта. На плюс затвори и BG TR30 (+0.71%, 297.01 пункта). На обратния полюс бяха BG 40 (-0.12%, 112.61 пункта) и BG REIT (-1.20%, 40.39 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар доближи 675 хил. лв. През деня се търгуваха акции от 54 емисии. Повишение имаше при 21 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg