Н. Ваньов: Апатията е нарицателно за търговията на БФБ

1150
Н. Ваньов: Апатията е нарицателно за търговията на БФБ

Изминалата търговска седмица, макар и състояща се само от три сесии, може да бъде определена като сравнително интересна, като се наблюдаваше ясно изразено движение на индексите на БФБ в посока спад, коментира за Profit.bg Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк.

Въпреки всичко това, вече сравнително рядко наблюдаваното движение (в каквато и да е посока) не се дължеше на някакво раздвижване в търговията, а на поредната порция договорени сделки, в които обикновеният (а и институционалният) инвеститор не би могъл да участва.

Очакванията ми за развитието на търговията през тази седмица са напълно непроменени в сравнение с посоката от дълго време насам. Апатията е нарицателно за търговията на БФБ, като не очаквам някаква промяна в тази насока. Истината е, че БФБ не е място за разумни инвестиции в очакване на нормална доходност или силни спекулации от тип „всичко или нищо“, а е място за прехвърляния от тип „ляв джоб...“.

За да наблюдаваме раздвижване на БФБ, трябва първо да видим тотална промяна в „публичността“ на компаниите, в структурата на пазара, както и в отношението на емитентите и БФБ като цяло. Дотогава ситуацията ще стане текущата, обуславяна от апатия, ниска ликвидност и постоянно отдръпване на инвеститорите от родния капиталов пазар, завършва Ваньов.

Нека припомним, че SOFIX бе единственият индекс, който отчете седмично понижение. Индексът на сините чипове изгуби 0.84% от стойността си за последните три сесии.

BG40 и BGREIT нараснаха с 1.03% и 1.49%, респективно, за седмицата, докато повишението при BGTR30 е от 0.23%.

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Behar
# 0
12:07 | 26 July 2012
Extermely helpful article, please write more.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...