Н. Ваньов: Има интерес към индустриалните компании на БФБ

1714
Н. Ваньов: Има интерес към индустриалните компании на БФБ

„Очакванията ми за търговията на БФБ са слабо оптимистични. Търговията през последните дни показа сериозно връщане на инвеститорското доверие в индустриалните компании и холдинги, като това най-ясно пролича в поскъпването на книжата на ХЕС АД, М+С Хидравлик АД и Стара Планина Холд АД, и други подобни. Очаквам този тренд да продължи и днес, като тези дружества имат потенциал да са водещи в индексите си през идните дни", коментира Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк, за Profit.bg.

Относно търговията като цяло, експертът не очаква да станем свидетели на големи движения през днешната сесия, както и в близките дни. Цените на акциите на българските компании, според него, са достигнали нива на краткосрочен баланс, които рефлектират повишеното ниво на риск в глобален и национален мащаб.

„Моите очаквания за ново поскъпване са свързани на първо място с намалението на този имплициран риск, което е най-определящият фактор за нови ръстове в краткосрочен план", обясни Николай Ваньов. „В дългосрочен план смятам, че само книжата на качествените компании на БФБ имат сериозен потенциал за ръст, за сметка на тези, търгувани на чисто спекулативен принцип".

И четирите индекса на българската борса отчетоха повишения във вторник - SOFIX (+0.48%, 442.81 пункта), BG 40 (+1.07%, 133.27 пункта), BG REIT (+0.76%, 50.44 пункта) и BG TR30 (+0.92%, 357.47 пункта).

Оборотът на регулиран пазар вчера доближи двата милиона - 1.92 млн. лв. Активните през деня емисии акции бяха 64. Повишение имаше при 39 от книжата, без промяна бе цената при други 8 акции.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg