Н. Ваньов: Индустриалните компании в силна изходна позиция

1541
Н. Ваньов: Индустриалните компании в силна изходна позиция

„Родната борса влезе в очевиден период на застой, който граничи с тоталното спиране на търговията. Ниски обеми и вял (или напълно липсващ) инвеститорски интерес съпътстват изминалите няколко сесии", коментира Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк, за Profit.bg.

Отсъствието на интерес към българския капиталов пазар, според експерта, би могла да се корени както в липсата на средства у по-малките (и по-спекулативно настроени) инвеститори, така и в апатията, обхванала институционалните инвеститори (български и чуждестранни).

„Причините за това биха могли да бъдат много, но породеното от тях статукво е определящо за състоянието на родната борса", допълни Ваньов.


Очакванията на брокера за днешната търговия, а и за тези в обозримото бъдеще, са сходни с казаното до тук.

„Не очаквам развитие и значителен интерес към търговията, както и изразено движение на индексите на БФБ-София, в каквато и да е посока (освен странична консолидация на нива, близки до сегашните)", каза още Николай Ваньов. „Фундаментално продължавам да бъда оптимистично настроен към индустриалните компании, които са в силна изходна позиция за значителен ръст, докато спекулативните инвеститори биха могли да се насочат към дружествата от групата на Булгартабак-Холдинг".

Експертът остава изненадан от интереса към предстоящото листване на дружествата от групата на Е.ОН България, тъй като, според него, компанията остава стратегически уязвима от недобросъвестните решение на собственото й ръководство, които биха могли да доведат до нараняване на интереса на дребните инвеститори (каквито биха били всички участници при продажбата на държавните дялове).

Изключително слабо започна новата търговска седмица на БФБ-София. Вчера на пазара се търгуваха едва 43 емисии акции, а ако изключим прехвърлянето на 200 000 акции на Холдинг Асенова крепост за 550 хил. лева, общият оборот на регулиран пазар достигна 307 хил. лева.

Българските индекси затвориха борсовата сесия с понижение - SOFIX (-0.05%, 412.32 пункта), BG 40 (-0.01%, 126.61 пункта), BG REIT (-0.02%, 48.00 пункта) и BG TR30 (-0.17%, 336.86 пункта).

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg