Н. Ваньов: Нов SOFIХ, стар късмет

1282
Н. Ваньов: Нов SOFIХ, стар късмет

„Нов SOFIХ, стар късмет - това в най-общи линии описва състоянието на българския капиталов пазар", коментира Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк, за Profit.bg.

Предходните няколко борсови сесии, според експерта, бяха ясна илюстрация за липсата на интерес у инвеститорите, като родните индекси останаха силно стабилни, в сравнение с тези на развитите пазари. Новината за промяната в индекса на сините чипове SOFIX също не доведе до предишните нива на раздвижване и търгуване по влизащите и излизащи компании.

„Като цяло, картината на родния пазар започва да приближава тоталната инвеститорска апатия", обобщи накратко ситуацията Ваньов.


Очакванията на брокера за следващите борсови сесии са свързани с ниски обеми, като това не подлежи на скорошна промяна, за която няма нито воля, нито желание у факторите за родните капиталови пазари.

„Инвеститорите се чувстват все по-отблъснати от непазарни (дори и анти-пазарни) явления, като продажбата на Булгартабак-Холдинг, липсата на „интересни" компании, както и тоталното отсъствие на сериозни първични и вторични предлагания", сподели експертът. „Въпреки всичко това, през следващите два дни можем да очакваме известно раздвижване по позициите на М+С Хидравлик и Неохим, които ще бъдат търсени, с цел покриване на индексните сертификати, като определено тези позиции ще бъдат най-интересни за търгуване до края на седмицата".

И четирите български индекса отчетоха повишения в сряда - SOFIX (+0.68%, 365.50 пункта), BG 40 (+0.50%, 118.61 пункта), BG REIT (+1.58%, 48.30 пункта) и BG TR30 (+1.06%, 304.33 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар доближи 651 хил. лева. През деня се търгуваха 73 емисии акции. От тях повишение имаше при 40 от книжата, а други 13 не отчетоха промяна в котировката си.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg