Н. Ваньов: Вчерашната сесия вдъхна малко живец на БФБ

1639
Н. Ваньов: Вчерашната сесия вдъхна малко живец на БФБ

"Вчерашната сесия на БФБ бе определено интересна и значително по-ликвидна от тези, които свикнахме да наблюдаваме през последните 8 месеца", коментира за Profit.bg брокерът на Инвестбанк Николай Ваньов, като веднага добави, че засилен интерес се наблюдаваше по различни позиции, като основно те бяха от групата на компаниите от SOFIX и останалите индекси на БФБ, т.нар. „сини чипове".

Въпреки позитивизма, дневният оборот отново бе определен от търговията с акциите на Еврохолд България за над 1.5 млн. лева, с основна договорена сделка за 1 000 000 акции. Лидери по ръст пък станаха книжата на ЦКБ, които поскъпнаха с над 12% при активна търговия от 87 сделки.

"Макар денят да бе определено положителен, на фона на явното инвеститорско отдръпване, оставам по-скоро песимист относно скорошното излизане на родния капиталов пазар от черната дупка на инвеститорската апатия", посочи още експертът.


Според Николай Ваньов водещи по обем на БФБ остават предварително договорените сделки, до които обикновените инвеститори нямат пряк достъп.

Въпреки това, експертът очаква с интерес неконсолидираните отчети на публичните дружества, като "смятам, че бихме могли да станем свидетели на позитивни новини за производствените компании, ориентирани към експорта".

Като цяло обаче Николай Ваньов не очаква значителни ръстове по повечето позиции, търгувани на БФБ.

Индексът SOFIX бе най-добре представящият се индекс на БФБ-София в понеделник, като нарасна с 1.27%, до 342.12 пункта. На плюс бяха още BG TR30 (+0.60%, 283.19 пункта) и CGIX (+0.72%, 94.92 пункта).

Понижаващите бяха съответно BG 40 (-0.01%, 113.85 пункта) и BG REIT (-0.28%, 47.05 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар надвиши 4.32 млн. лева. През деня се търгуваха 55 емисии акции. Ръст имаше при едва 20 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Owen
# 0
02:07 | 26 July 2012
Help, I've been informed and I can't become ingraont.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg