Наваксваме изоставането от съседни пазари през 2010 г.

874
Наваксваме изоставането от съседни пазари през 2010 г.

Силното поскъпване от март до началото на май 2009 г. бе по-голямо и по-силно от всички поскъпвания преди това по време на мечия пазар.

Това движение успя също така да коригира по-бързо последния спад (от началото на януари до началото на март 2009 г.), посочиха от Карол Капитал Мениджмънт в анализ за българския капиталов пазар за 2010 г.

С тези факти в началото на май т.г. получихме сигнал, че мечият пазар от върха от октомври 2007 г. най-накрая е завършил. След продължителна консолидация, в началото на август пазарът направи възходящ пробив (над 390), с което окончателно потвърди, че средносрочният тренд е вече нагоре.

Поскъпването от началото на август обаче, макар и силно, завърши сравнително бързо в средата на месец септември и оттогава българският фондов пазар изпадна във вяла низходяща корекция, която се ускори през втората половина на декември.

За настоящата година очакваме българските акции да направят опит да наваксат изоставането в поскъпването си спрямо пазари като Румъния и Украйна. Основен проблем пред пазара обаче е ниската ликвидност, която е спирачка за сериозен интерес от страна на чуждестранните инвеститори.

Макроикономическата картина не е еднозначна поради това, че солидната фискална и парична стабилност (дължаща се на функциониращия паричен съвет) е донякъде спирачка за по-бърз икономически растеж и излизане от кризата, в която икономиката се намира.

Фундаменталните перспективи пред компаниите в момента също изглеждат неблагоприятни, но виждането на управляващото дружество е, че всички тези негативи вече са отчетени от над 85%-я спад на пазара в периода октомври 2007 - март 2009 г.

Така шансовете са по-големи през 2010 г. да видим поскъпване на фондовия пазар, въпросът е дали това поскъпване ще бъде сериозно (от над 60-70%) за да достигне българския пазар нивата на някои други съседни пазари.

Такова силно поскъпване изглежда много невъзможно към момента, но вероятно в даден момент психологията ще се смени и тогава ниската ликвидност на пазара ще е фактор, който ще подпомага възходящия тренд.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg