Най-малко седем търгови предложения в следващите месеци

760
Най-малко седем търгови предложения в следващите месеци

Най-малко седем търгови предложения могат да очакват инвеститорите на Българска фондова борса през следващите месеци. Подобни намерения обявиха мажоритарните собственици на Балканкар заря, Дуропак – Тракия папир, Енергия, ЗПАД ДЗИ, ДЗИ Банк, ЗММ Сливен, както и Еврохолд България.

 

Една от посочените компании попада в индекса SOFIX – ЗПАД ДЗИ, а друга в широкия индикатор BG40 - ДЗИ Банк.

 

Само преди седмица белгийската KBC Insurance NV придоби 70% от капитала на застрахователната компания, за сумата от 260 млн. евро. В цената се включва и допълнително плащане за 70% от неразпределената печалба от продажбата на дела на ЗПАД ДЗИ и Галоуей ООД (100% дъщерно на ЗПАД ДЗИ и ЗПАД ДЗИ-Общо застраховане) в ДЗИ Банк АД.

По данни на Комисията за финансов надзор, към деветмесечието на 2006 г. компанията има 17,7% дял в общото застраховяне.

През декември Юробанк ЕФГ Холдинг (Люксембург) АД закупи 91,29% от капитала на ДЗИ Банк, за малко повече от 392 млн. лв.

В началото на януари от КФН одобриха търговото предложение към останалите акционери на банката, на цена от 8,31 лв. Броят на акциите, обект на търговото предложение, е 4,354 млн. броя.

Вчера Комисията за финансов надзор одобри търгово предложение от “Дуропак” АГ, гр. Виена, за закупуване чрез инвестиционен посредник “Първа Финансова Брокерска къща” ООД, гр. София, на акции на “Дуропак – Тракия папир” АД, гр. Пазарджик, от останалите акционери на дружеството. Предложената цена за една акция е 64,48 лв.

 

Прехвърлянето на мажоритарния пакет бе осъществено в края на 2005 г., като Duropack AG и Schneider & Schneider Rechtsanwalte OEG заплатиха на Santa Marta Limited и Barbella Trust сумата от 81,63 млн. лв., или 26,50 лв. на акция.

Година по-късно Schneider & Schneider Rechtsanwalte
прехвърли 42,41% от капитала на пазарджишкото дружество на другия основен акционер - Duropack AG. За 2006 г. дружеството обяви нетна печалба в размер на 10,501 млн. лв., спрямо 2,904 млн. лв. за година по-рано.

 

В началото на годината EnerSys Holdings (Luxembourg) Sar, коетоl е 100% дъщерно дружество на американската EnerSys, придоби мажоритарния пакет в Енергия за 17 млн. долара.

Книжата на компанията достигнаха максимална цена от 104,70 лв., но търговото предложение ще е на ниво от 42,50 лв. за ценна книга.

КФН одобри и търговото предложение от страна на К.В.К Инвест АД-София към останалите акционери на Балканкар Заря АД. Първоначално собственикът предложи 11,23 лв., но малко по-късно подобри предложението си до 11,27 лв. за брой.

Намерения за отправяне на търгови предложения има и от страна на Българска холдингова корпорация АД – Етрополе и
Завод за металорежещи машини-България холдинг, съответно мажоритарни собственици на Еврохолд България АД и ЗММ – Сливен АД.

 

Към момента няма заявени намерения за отписване на двете компании от публичния регистър, воден от Комисията за финансов надзор.

 

На 5 януари приключи срока за приемане на търговото предложение от Генимекс Ойл, мажоритарен собственик на Гранд хотел Велико Търново АД и се очаква отписването на дружеството от публичния регистър, воден от КФН.

В края на януари, след търгово предложение публичните компании намаляха с още една - Родина-турист АД. Само за 2006 г. общият брой на отписаните емисии акции според данни на БФБ е 13, спрямо 14 и 20 за 2004 и 2005 г.

Търговите предложения ще намалят публичните компании, но само временно. През следващите месеци на Българска фондова борса се очакват и няколко публични предлагания – Специализирани Бизнес Системи, Чайкафарма висококачествени лекарства, Каолин, Винарска изба „Тодоров”, Херти и Унипак. 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...