Най-перспективните инвестиции за 2010 г.

1588
Най-перспективните инвестиции за 2010 г.

Инвестиции на развиващите се световни пазари и тези в основни суровини са сред активите, които трябва да присъстват в портфейлите на инвеститорите за 2010 г, според прогнозите на Карол Капитал Мениджмънт за световните капиталови пазари през 2010 г.

Анализът на управляващото дружество беше публикуван днес. Прогнозата е дело на анализаторското звено на Карол Капитал Мениджмънт с водещи експерти Надя Неделчева и Катерина Атанасова.

Според анализът настоящата 2010 г. ще бъде позитивна за световните капиталови пазари. Въпреки очакванията за предстоящи негативни корекции през годината, дългосрочният тренд за световните капиталови пазари остава позитивен. „Основните борсови индекси стоят стабилно над дългосрочните си средни стойности, което е сериозен фактор да считаме, че най-лошото е зад гърба ни и че сме видели дъното през март миналата година", се казва в анализа на Карол Капитал Мениджмънт.

През 2010 г. може да се очаква продължаващо постепенно възстановяване на икономиките по света и подобряващи се финансови отчети на компаниите, както и умерен ръст на печалбите в рамките на 10-15% за развитите икономики и над 25-30% за компаниите в развиващите се страни.

„Подобряващите се данни за икономиката засилват потребителското доверие и интереса към рисковите инвестиции. През последните няколко месеца сме свидетели на значително нарастващ апетит към по-високо рискови активи и намаляване на интереса към инструменти с фиксирана доходност, което очакваме да продължи и през 2010 г. с оглед на очакваното повишаване на лихвените равнища, което е изцяло в полза на капиталовите пазари", смята Катерина Атанасова, портфейлен мениджър в Карол.

Региони и страни

Според Карол Капитал Мениджмънт и през 2010 г. развиващите се икономики от Азия, Латинска Америка и Източна Европа ще запазят лидерските си позиции пред развитите икономики, като техните борсови индекси ще продължат да показват значително по-големи ръстове в процентно изражение. Може да се очаква 2010 г. да приключи с ръст между 15-20% на индексите в Западна Европа и САЩ и с над 60-70% ръст на фондовите борси в някои от развиващите се държави.

Изминалата 2009 г. беше много силна за борсите развиващите се страни. За сравнение развитите фондови пазари, измерени чрез индексите S&P и MSCI EAFE Index, показаха ръст от 24% за 2009 г., докато индексът проследяващ изменението на развиващите се капиталови пазари MSCI Emerging Market Index нарасна с 65%.

Като отделни страни със силен потенциал за растеж и сравнителни предимства се открояват Китай, Индия, Индонезия, Южна Корея, Бразилия и Перу, Турция и Русия

Сектори

Според прогнозата на Карол Капитал Мениджмънт при секторите силни през 2010 г. ще продължат да бъдат технологичният сектор, секторът на цикличните потребителски стоки и този на основните суровини.

Секторът на алтернативна енергия поизостана от ръста на капиталовите пазари през 2009 г., но потенциалът там тепърва предстои да се развие. Усилията на правителствата както в развитите, така и в развиващите се страни за борба със замърсяването и преминаването към природни източници на енергия, както и мащабните инвестиции в този сектор ще дадат отражение в цените на компаниите за зелена енергия в бъдеще.

При развиващите се пазари интересите на инвеститорите могат да се насочат към сектора инфраструктура. Към този бранш бяха насочени големи суми от спасителните планове на правителствата и той продължава да бъде перспективен, като може да се очаква добра възвращаемост на тази инвестицията в близко бъдеще.

Суровини

Безспорни фаворити за 2010 г. са златото и среброто. Въпреки силното поскъпване, златото е все още далеч под историческия си връх с отчетената инфлация от над 2 150 долара и това изцяло оправдава по-нататъшното покачване на цената му.

Според Карол цената на златото през 2010 г. може да достигне 1 400-1 500 долара за унция. Среброто е по-спекулативно търгувания актив и при него потенциалът за ръст е дори още по-голям. Неговата текуща цена също се намира далеч под историческия му максимум. От двата метала среброто е много повече обвързано с ръста на икономиката. Потенциалът за ръст при среброто е то да мине 20-23 долара за унция през 2010 г.

Инвестициите в суровини като цяло през 2010 г. ще предпазят инвеститорите от предстоящата силна инфлация.

Анализаторите очакват търсенето на енергийните ресурси да се засили със съживяването на развитите икономики. „За петрола очакваме ръст в рамките на 90-100 долара за барел, като по-големи движения очакваме при цената на природния газ. За разлика от петрола, газта се движи основно от фундамент и това е и причината да остане толкова ниска през изминалата година. Това е най-лошо представилият се ресурс за 2009 г. Затова очакваме силно възстановяване на цените на газта, като ако се отчита и сезонния фактор, то най-вероятно ръстът ще е най-силен през втората половина на годината", смята Надя Неделчева, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт.

Очаква се индустриалните метали също да отбележат силни ръстове през 2010 г. Огромните капитали налети в инфраструктура ще продължат да оказват позитивно влияние на търсенето на определени метали, което съответно ще даде отражение в техните цени. Медта, както и оловото, които са най-качилите метали за миналата година, продължават да се радват на засилено търсене за инфраструктурни проекти и според нас все още имат силен потенциал за растеж. Металите, които все още не са показали съществен ръст в цените - алуминий, никел и стомана могат да поднесат приятни изненади на инвеститорите със засилването на производствената активност в развитите икономики.

Селскостопанските стоки остават с най-голям дългосрочен потенциал и това че изостанаха от ръста на цените през 2009 г. при другите суровини ги прави изключително атрактивни за инвестиция. Въпреки че в дългосрочен пазар, факторите са в подкрепа на повечето селскостопански стоки, считаме, че текущата конюнктура е най-благоприятна за памука, царевицата, кафето, какаото, захарта и ориза.

Американският долар

Очакванията на Карол Капитал Мениджмънт са доларът да остане стабилен спрямо еврото, като в същото време е малко вероятно е през 2010 г. да станем свидетели и на свърхсилно поскъпване на американската валута. Малко вероятно изглежда да видим движение над 1.55 EURUSD и под 1.25 EURUSD през настоящата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg