Немили-недраги и българските емигранти от БФБ

2821
Немили-недраги и българските емигранти от БФБ

Причините за емиграцията могат да бъдат много. Понякога процесът се свързва с „бягството", независимо дали преселването е в резултат на доброволно или насилствено взето решение.

„Причините за напускане на дадена страна могат да бъдат такива, които привличат (познати като изтеглящи фактори) и такива, които принуждават човек да напусне (познати като изтласкващи фактори)". Това пише в един популярен сайт. Ако мога да интерпретирам тези думи, движещите сили на процеса са принудата и залегналият в човешката природа стремеж за намиране на по-големи възможности пред самореализацията.

Дали пък скоро няма да заговорим и за емиграция на Българска фондова борса, подобно на „изтичането на мозъци" в обществената ни сфера? И няма ли в основата на процеса да са именно принудата и стремежът? Подобен въпрос се роди по време на провелата се днес интересна Годишна IR конференция 2010, с организатор Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България (АДВИБ).


Тук бих искал да направя едно важно уточнение. Подобен въпрос не бе разискван от участниците на срещата, като цитираните в материала мнения са подбрани единствено и само за целта на материала.

От капана на ликвидността няма измъкване

Капиталовият пазар е полезен не само за инвеститорите, но и за емитентите. Всички виждате колко трудно се набира капитал през последната една година. Това заяви Цветослав Цачев, ръководител на отдел „Анализи" в ЕЛАНА Трейдинг и един от участниците на срещата.

Според аналитика българският фондов пазар попадна в капана на ликвидността и от него няма излизане. Ниските обороти и малките обеми отблъскват външните инвеститори, за които възможността да излязат бързо от позиция на БФБ е труден процес.

Цените на активите се възстановяват бавно, а привличането на капитал от емитентите е труден процес. Видимо борсата ни изостава от световните тенденции, а инвеститорите у нас се преориентират зад граница.

Някои от възможностите за излизане от патовата ситуация, според Цветослав Цачев, са изцяло насочени към корпоративната култура у нас, като например, евентуалното увеличаване на свободно търгуваните акции, повечето прозрачност няма да е излишна, подобно на добрите корпоративни практики.

В борбата с ниската ликвидност могат да се задействат и неконвенционални средства, освен издаването на нови емисии обикновени акции. В случая, благотворно влияние върху ликвидността на дадена компания, макар да не е задължително това да се случи, е предлагането на привилегировани акции, а защо не и варанти, като друг работещ вариант.

Да се мисли за търговия с опции, договори за разлика или пък с борсово търгувани фондове у нас е още твърде рано да се говори.

Софарма срещу Енемона

Защо Софарама срещу Енемона? Между двете знакови компании на капиталовия ни пазар няма никаква конфронтация. Те дори не са и конкуренти, освен в усилията си да спечелят доверието на инвеститорите. Всъщност, не би ли трябвало този стремеж да е присъщ на всяка една истинска публична компания!

Защо тогава Софарма срещу Енемона? Противостоенето е в различните стремежи на двете компании.

Софарма - компанията, която публично обяви преди няма и три години, че иска акциите да й се търгуват и на втори пазар, различен от нашия. Ръководството на компанията иска да види търговия с акциите си на пода на Варшавската борса.

Енемона - компанията, която упорито трасира пътя на новите инвестиционни възможности у нас. Дружеството продължава също така упорито да разчита на българските инвеститори и да набира капитал от Българска фондова борса.

Пелагия Виячева, директор за връзка с инвеститорите на Софарма, сподели днес и мотивите на една компания, че да предприеме важната крачка. С двойното листване компанията ще търси ликвидност, известност, партньори, разширяване на акционерната си база, на бъдещите измерения за увеличаване на капитала, както и на бъдещите измерения за осъществяване на търговски или други дейности в ответната държава.

Лично за Софарма тя посочи следните мотиви - дружество е познато в Полша. От друга страна разходите за пътуване и престой на представители от компанията във Варшава правят възможно присъствието им там. Сред причините са и поносимите разходи за консултанти и разходите за листване. Пелагия Виячева дори спомена и слабото представяне на фармацевтичния сектор на борсата във Варшава, като Софарма ще бъде сред Топ 3 на представителите от фармацията там. От дружеството имат и информация за заявен инвеститорски интерес.

Както вече споменах, едва ли на борсата ни има друг такъв пионер като Енемона. В трудните за всички времена на борсата, дружеството успя да привлече близо 11 млн. лева свеж ресурс от пазара.

На практика една компания успя да осигури на инвеститорите три различни в рисково отношение инструмента - привилегировани акции, обикновени акции и варанти, както припомни Прокопи Прокопиев, директор дирекция "Корпоративна политика" в Енемона. Разбира се, гаранции за сигурно убежище няма, но компанията предложи алтернативни и перспективни инструменти.

Връзка

Преди броени дни полският депозитар KDPW изпрати факс на Централен депозитар, с който уведомяват ръководството на българската институция, че са склонни да подновят разговорите за членство, след деветмесечно мълчание. Това обяви Иван Димов, изп. директор на ЦД, по-рано днес.

Георги Краджов от ЦД подкрепи твърдението, като заяви, че в забавянето за връзката с полския депозитар вината е изцяло на KDPW. „Веднага след като им изпратихме договора за членство, разговорите замряха за 9 месеца и сега има шанс за възобновяване на контактите. Усилията ще са насочени за осъществяване на крос листване", сподели още той. Именно такова планират от Софарма.

Въпреки положителния сигнал от Полша, Иван Димов каза, че изпратеният факс има отново двояк смисъл и не е категоричен как ще протичат разговорите. Изпълнителният директор обяви и причините, поради които са преустановени разговорите преди време. „Моментът на изпращане на договора за членство съвпадна със смяната на ръководството там, което пък поиска от ЦД да бъде член на SWIFT", коментира той, припомняйки, че институцията вече е готова да използва системата от април. Да припомним, че KDPW вече има договореност с УниКредит Булбанк.

В крайна сметка Иван Димов коментира, че всичко е въпрос на двустранно желание, като подкрепи думите си за договореностите си с румънския депозитар, като предстои и одобрението на кандидатурата за членство на ЦД в Clearstream.

На въпроса дали практиката за двойно листване е често срещана в Европа, Георги Караджов отговори положително.

Вместо заключение

Според Георги Караджов двойното листване крие за една компания, както своя положителен ефект за дружеството, така и сериозни предизвикателства, произтичащи от различните изисквания на отделните пазари, при отчетността, около валутните разлики и др.

Но дали подобни предизвикателства могат да спрат една компания да осъществи намеренията си?

Истината е, че всъщност стремежът на Софарма и действията на Енемона отново ни показаха, че бизнесът е този, който кара събитията да се случват. Кой от двата модела ще надделее ли? Отговорът е ясен, който предлага повече възможности пред бизнеса!

Истината е такава, че ако акцията на Софарма някой ден излезе успешна, то можем спокойно да очакваме и последователи на идеята.

Трупането на повече последователи обаче може да подейства като шамар за българския капиталов пазар, от когото емблематични емитенти търсят нови възможности за набиране на капитал. Така ли трябва да изглежда регионалният разпределител на капитали, в какъвто искаме да се превърнем?

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg