Неяснота, недоверие и страх в понеделник 13-ти

2144
Неяснота, недоверие и страх в понеделник 13-ти

Някои твърдят, че ще е цирк! Според други пък развоят на събитията ще е съдбовен! Трети призовава към спокойствие - само ако може без истерии, моля! Четвърти не чул! Пети не видял! Шести не разбрал! На седми изобщо не му е до глупости - дал Бог безброй проблеми и без друго! Да не забравим и протестиращите, които призовават към здрав разум!

Това са отличителните белези на действащите герои в третия, извънреден сезон на сериала „Общо събрание на акционерите на Българска фондова борса - София" през 2010 г. Само за ценители! В това поне ни уверява тръгналата преди няма и два месеца активна рекламна кампания!

Морно лято посред юли - година 2010 г. (за протокола). Ръководството на БФБ, в добросъседски отношения с Централен депозитар, спасява „умрелите" от скука журналисти.


Внимание!!!

Капиталът на БФБ-София ще се увеличи под условие в полза на държавата! Министерството на финансите става мажоритарен акционер!

Внимание!!!

БФБ-София ще стане публична компания, а Министерството на финансите ще е гарантът за правата на всички акционери на БФБ-София и стабилността на капиталовия ни пазар!

Но...

дежа вю ли е това или какво! Не беше ли това и основният мотив, с който държавата стана основен акционер с апортна вноска на столичен имот (знаков за нощния живот на столицата) в структурата на сегашната БФБ-София с решение на ОСА от лятото на 1997 г.? Това не бе ли и годината, когато се реши за сливането на двете частни борси - БФБ и СФБ в едно?

Ако не бъркам, не трябваше ли държавата да е излязла от тази си инвестиция още в началото на новия век, поне според протокола от това съдбовно ОСА на БФБ (не БФБ-София)? Вероятно нещо се бъркам, защото тя още си е там и продължава да е гарантът за стабилността на капиталовия ни пазар - 13 години по-късно. Дори гаранциите на държавата са на път да пораснат

стратегически.

Някой не каза ли стратегически? Стратегически инвеститор? Ама как без него, не ставайте смешни! Нали това е той! Този, който трябва да ни представи пред света като официалния пазар за Балканите! Единственият!

Август също е горещо. Журналистите отново скучаят и се занимават с обичайните за скуката дейности. Изневиделица, започна да се говори за национализации. И то в България, и то през XXI в., и то на БФБ-София. Видиш ли, насред чувството за сигурност, което ни обхвана за по-малко от месец, започнаха да валят и обвинения срещу предложените решения за гласуване на 13 септември, понеделник. Добре, държавата ще стане мажоритарен акционер привилегировано. Но какво следва после

стратегически?

Септември започна дъждовно. Температурите паднаха рязко. Журналистите, щат- не щат, се поразмърдаха, поне да си сложат по някоя връхна дрешка.

Сензация!!!

Американското издание The Wall Street Journal, което по принцип не пише всеки ден по няколко новини от БФБ-София, публикува критичен материал, с призив в заглавието „Спасете Българска фондова борса". О-хо-хо, играта загрубява. Определено си беше чист гол. И това беше изравнителен удар!

Явно обаче от Българска фондова борса - София не мислят, че има нужда от спасение на каквото и да е. Гордо извадиха топката от мрежата си, след което я поставиха в центъра на терена. Калени момчета са, а и имат сериозен треньор зад гърба си!

В момента топката прехвърча от едното към другото поле. Безрезултатно. Но защо ли имам чувство, че в понеделник 13-и на този мач ще се сложи край.

В случая победата за БФБ-София е много по-важна. Победата във вътрешното първенство ще им гарантира продължение в групите.

Доколкото подочух има вероятност да не се паднем в една група с  германците или австрийците. То без тях не останаха много възможности. Дали пък БФБ-София няма да играят с гърците? Силен и костелив противник са те, ще знаете. Ако не си спомняте, още преди време същият отбор направи сериозна заявка за регионален шампион.

Но вижте, това са само слухове, които се подхранват от гордото мълчание на момчетата от националния ни тим! В края на краищата всичко е в ръцете на жребия, който ще бъде нагласен от сценариста на този сериал. А дотогава неяснотата, недоверието и страхът ще царят в Понеделник 13-ти! А и след това!

А колко лесно можеше да е всичко!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Bull's market
# 0
16:09 | 10 September 2010
Поздрави за г-н Делян Петришки за написаното. Министерството на финансите и сега си е мажоритарен акционер на Българската фондова борса - София АД. Интересното е, като ново публично дружество, на кой сегмент ще бъдат търгувани нейните акции. Наистина Wall Street Journal е авторитетно международно списание за капиталовите пазари и не всеки ден пише за българската фондова борса. Предстоящото извънредно общо събрание на акционерите на дружеството ще бъде изключително интересно. Поздрави и за екипа на Профит.Бг с пожелание да продължи информирането на участниците на българския капиталов пазар с основните тенденции в борсовите индекси, както и с промените в икономическото състояние на страната и на публичните акционерни дружества.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg