Нисколиквидна търговия с акциите на БФБ заради очаквания

2266
Нисколиквидна търговия с акциите на БФБ заради очаквания

Да си представим, че Българска фондова борса - София е вече публична компания, а акциите й се търгуват свободно на пазара. Блокираните акции на редовните членове на оператора са разблокирани, което ще рече, че притежателите им могат да правят с тях, каквото си поискат. Оттам насетне логиката е следната - пазарът ще е този, който ще определи стойността на оператора, както и това дали ще имаш шанс да придобиеш ценни книжа по 1.0 лв. бройката, под или над тази цена?

Но какво всъщност мислят да правят акционерите на борсата с акционерното си участие в БФБ-София оттук нататък? Дали ще се стремят да увеличат притежавания дял, или пък ще предпочетат за момент да го задържат на сегашните си нива? Дали пък няма да заложат на продажбите?

Това попитахме представителите на шест инвестиционни посредника, акционери на БФБ-София, два дни след провелото се в понеделник, 13 септември, извънредно Общо събрание на акционерите на борсата. Да припомним, че събитието ще се запомни като паметно в историята на оператора, защото акционерите на борсата (представени 66.7% от акциите на ИОСА) гласуваха почти единодушно, без нито един глас против, БФБ-София да стане публично дружество.

„Това как ще се развие търговията с акциите на борсата ще зависи изцяло от поредица от събития - процеса на приватизация на дружества през БФБ и намирането на стратегически инвеститор", коментира Веселин Моров от Реал Финанс за Profit.bg. „Има голяма вероятност търговията с акциите на БФБ да е с много ниска ликвидност през първите шест месеца на 2011 г., ако приемем, че листването приключи до края на тази година".

Според него всички ще са в очакване на това, как ще се развива процесът по приватизация през борсата на компании с държавно участие, което би стимулирало привлекателността на пазара и би увеличило приходите й. Възможно е да се изчака и развитието на въпроса за продажбата на БФБ на стратегически инвеститор, което би имало силно влияние върху пазарната цена на акциите й.

Без ни най-малко да иска да помрачи светлия момент, Веселин Моров отправи и една сериозна критика към това, което бе гласувано в понеделник и което тепърва се очаква да се случва.

„Като цяло обаче, пред посочените процеси трябваше да има и поставени крайни срокове, които рамки да гарантират и изпълнението на поставените цели", каза в заключение Моров.

Финансовите резултати - те ще са определящи и според Николай Ялъмов, председател на Борда на директорите на Финансова група Капман

„Нормално е за всяко публично дружество, независимо то дали има лиценз за опериране на публичен пазар или някакъв друг лиценз, или дори да няма никакъв, ние да разсъждаваме съобразно реализираните финансови резултати", посочи Ялъмов.

„В случай, че нещата на борсата не се променят и приходната част не се повиши, естествено е да намалим дела си в това публично дружество", каза мениджърът. „Ако обаче търговията на борсата се увеличи или мажоритарният пакет бъде придобит от стратегически инвеститор, който да развива пазара, ние логично ще имаме интерес да увеличим своя дял в капитала".

Изчаквателна позиция ще заемат и от Фоукал Пойнт Инвестмънтс

„Подкрепяме идеята акциите на БФБ-София да са публични. Радваме се, че те ще имат най-накрая пазарна стойност. Засега ще се въздържаме от продажби, като ще изчакаме равновесната пазарна стойност на книжата на борсата", коментираха оттам.

За Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на Карол, по-важният въпрос е дали държавата вече като мажоритарен собственик с над 50% участие в едно публично дружество ще работи активно за повишаването на неговата атрактивност.

„Тук визирам отдавна спряганите държавни дялове и тяхната продажба през регулирания пазар", конкретизира мениджърът. „Ако тази стратегия най-накрая стане факт можем да говорим за завръщане на инвеститорския интерес към капиталовия пазар в България, оттам респективно повишаване на приходите за БФБ като пазарен оператор, и респективно по-добри финансови показатели за дружеството, което неименуемо би рефлектирало положително и върху цената на акциите му".

До голяма степен пазарната оценка на компанията и това дали ще преобладават купувачите или продавачите по позицията, според Рабаджийски, зависи от правилното прилагане на стратегията за развитие на дружеството.

„Като за начало на търговията очаквам да има продавачи от страна на посредници, които вече не са членове на БФБ и за тях публичния статут на дружеството ще е възможност да продадат притежаваните от тях акции на една справедлива пазарна цена", смята Ангел Рабаджийски.

От ЕЛАНА Трейдинг не пожелаха да заемат някаква позиция към този момент, с мотива, че „публичността на БФБ още не е факт и нямаме конкретни планове за това (по зададения въпрос - бел. авт.). Може би, когато борсата стане публична компания и има нещо по-конкретно, тогава бихме могли да коментираме по-подробно подобен въпрос".

Един такъв въпрос е изпреварващ и според представителя на друг един голям инвестиционен посредник у нас, като от значение за избора на стратегия ще е и цената на котиране на акциите на борсата.

До някъде критичен остана и Иво Сеизов, изпълнителен директор от Булброкърс, който сподели следното: „Не мога да коментирам подобен въпрос, преди промяната в Правилника на БФБ да е факт".

Всъщност промяната в Правилника и по-конкретно на частта, засягаща условията за членство в БФБ-София, вече се готви. От Profit.bg научихме, че паралелно с изготвянето на проспекта и внасянето му за разглеждане от КФН, върви и процесът по промяна на Правилника на борсата, която промяна предвижда отпадане на сегашното разделение между членовете на БФБ на асоциирани и редовни. Да припомним, че за да бъдеш редовен член трябваше да притежаваш поне 20 хил. акции от капитала на БФБ. След промените вече ще има само членове на БФБ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
14:09 | 15 September 2010
Поздрави за г-н Д. Петришки за този материал. Придобиването на публичен статут на Българската фодова борса - София АД има значителни предимства. Ликвидността на акциите на това дружество ще се определи от търсенето и предлагането. Пазарът е фактора, който определя реалната цена на ценните книжа. Членовете на борсата ще имат възможност да търгуват със своите акции, както и мажоритарния акционер на БФБ-София АД, какъвто е държавата, представлявана от Министерството на финансите. Когато министерството има необходимост от т. нар. свежи пари, вместо да "спира" средства от европейските фондове, ще може да продава акциите си от Българската фондова борса. Поздрави за екипа на Профит.Бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg