Нови 20 фонда излизат на пазара следващите месеци

1602
Нови 20 фонда излизат на пазара следващите месеци

Нови 20 договорни фонда ще излязат на пазара през следващите месеци, показва проверка на Profit.bg. С това броят на колективните инвестиционни схеми в страната ще надхвърли 70.

Най-много, общо три договорни фонда, подготвят от управляващото дружество ПФБК Асет Мениджмънт. Това са ПИБ Класик, ПИБ Гарант и ПИБ Авангард.

По два нови фонда ще стартират и от БенчМарк Асет Мениджмънт - БенчМарк Фонд – 4 Енергетика и БенчМарк Фонд – 5 Централна Източна Европа, както и от Реал Финанс Асет Мениджмънт - Реал Финанс Балансиран фонд” и „Реал Финанс Високодоходен фонд”.

Дейността си вече стартираха двата фонда на Инвестбанк, наречени ДФ „Инвест Класик” и ДФ „Инвест Актив”.

Първите си колективни схеми ще предложат на пазара и от Евър Управление на Активи, Загора Финакорп (балансиран) и Аврора Кепитъл (балансиран), както и Актива Асет Мениджмънт (високодоходен и балансиран фонд).

Пред Profit.bg Борислав Недялков от Евър уточни, че в момента се подготвя проспекта на фонда, който ще инвестира в български компании. Документите на Загора Финакорп Баланс пък вече са подадени в КФН и се чака одобрението им.

Поредните си фондовете ще предложат на инвеститорите и от Алфа Асет Мениджмънт (Алфа Избрани Акции), Елана Фонд Мениджмънт (Елана Фонд Паричен Пазар), Ти Би Ай Асет Мениджмънт (ДФ Ти Би Ай Съкровище), Райфайзен Асет Мениджмънт (балансиран фонд, деноминиран в долари), Болкан Капитал Мениджмънт (ДФ Балкани) и Юг Маркет Фонд Мениджмънт (Юг Маркет Оптимум).

Излизането на новите колективни схеми означава, че инвестиционната култура на населението в страната се повишава, а конкуренцията в сектора и управляваните средства ще растат още дълги години.

Нека припомним, че към края на септември управляваните активи от фондовете в България са на стойност 882.5 млн. лв., спрямо 724.796 млн. лв. за края на август и 630.86 млн. лв. за месец по-рано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg