Новите правила при SOFIX ще раздвижат търговията на БФБ

2491
Новите правила при SOFIX ще раздвижат търговията на БФБ

Ръководството на Българска фондова борса - София (БФБ) оповести вчера новите правила при изчисляването на българските индекси. От Profit.bg решихме да наблегнем върху промените, които ще засегнат SOFIX и как те ще се отразят на търговията на борсата.

С коментари по темата се включиха Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на ИП Карол, Константин Абрашев, портфолио мениджър на БенчМарк Финанс, Веселин Моров от Реал Финанс и Цветослав Цачев, ръководител отдел „Анализи" в ЕЛАНА Трейдинг.

Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор, ИП Карол

Като цяло промените в изчисляването на индексите са положителни. Важно е да се отчете, че тези промени бяха направени след допитване до инвестиционната общност и обобщаване на получените данни от проведена анкета.

Конкретно за SOFIX, индексът на „сините чипове" имаше нужда от промяна, защото при предишните му структурирания съществуваше висока степен на субективизъм при определяне на съставящите го компании. Имаше случай в миналото, когато повече от 20 компании покриваха критериите за участие в SOFIX, а на инвестиционната общност така и не й ставаше ясно, защото точно конкретни 20 компании трябваше да са база на индекса, а не и останалите 10 примерно, които също покриват критериите за участие в индекса.

Сега, с подобряване на допълнителни критериите и избора на един водещ - пазарната капитализация на фрий флоута, субективният фактор ще се елиминира.

В сегашният състав на SOFIX с 20 дружества има компании, при които почти няма търговия, затова подобен индекс не може да бъде представителен за пазара.

Тук трябва да се посочи още, че променените критерии до голяма степен отговарят и на текущата пазарната ситуация.

Колкото до влиянието на тези промени върху търговията с акции на компании от индекса, то всяко преструктуриране предизвиква известно раздвижване по базовите активи. Допълнителен фактор за ликвидност са и издадени сертификати от чужди финансови институции върху SOFIX. Промяната по структурата на тези сертификати, макар и изкуствено ще доведе до раздвижване на пазара, което ще предостави краткосрочни възможности за спекулативна търговия.

Промяната в критериите за SOFIX е положителна и от друга гледна точка. Не веднъж се чуват упреци от представители от инвестиционната общност, че не може да имаме реален пазар при толкова нисък фрий флоут. Сега критерият за повече свободно търгуеми акции може да доведе и до подобряването както на ликвидността по позициите, така и на корпоративната култура на мажоритарните акционери, ще е сигнал също така, че мажоритарните собственици ще са по-открити спрямо миноритарните акционери.

Не бива да се пропуска и факта, че с по-големия фрий флоут ще се подпомогне и развитието на маржин покупките и късите продажби на БФБ. Често компании отговарящи на повечето критерии за маржин нямат достатъчно фрии флоут и това е пречка с тези емисии да има подобрен род сделки. Повишените изисквания за фрий флоут ще са предпоставка за развитие на този вид търговия и на БФБ, както и по-лесно създаване на дериватни инструменти, базирани на SOFIX.

Константин Абрашев, портфолио мениджър, БенчМарк Финанс

Обявените намерения от ръководството на БФБ действително са в посока преодоляване на някои слабости при структурирането на индексите, както и да се пригодят правилата към текущото състояние на пазара, което е много по-различно от това, което имахме преди няколко години.

Трудната ситуация в момента трябва да се използва и да се направят промени, които да подобрят методологията на структуриране на индексите и да ги доближат до най-адекватните примери. За съжаление прецизирането на критериите няма да реши кардиналните проблеми на пазара.

Промените, които евентуално ще настъпят през есента не бива да се подценяват, най-вече от компаниите - емитенти. Трябва да се има предвид, че мнозина институционални инвеститори имат нормативно определени по-големи лимити за инвестиции в компании от водещите индекси (чл. 178 (2) от КСО гласи, че не повече от 20 на сто от активите на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване могат да бъдат инвестирани общо в ценни книжа по чл. 176 (от кодекса), ал. 1 (...) т. 12, буква „в" и т. 13, буква „в" - акции, включени в индекси на регулирани пазари на ценни книжа, в и извън България - бел. р.).

Сега пазарът изглежда „блокиран", но това няма да продължи вечно, а това според мен е по-важно от възможните краткосрочни ефекти за пазара, ако въобще ги има.

От тази позиция смятам, че идеите на колегите от инвестиционните посредници и БФБ са добре насочени, като осъзнавам, че има трудно преодолими технически препятствия, като дефинирането на фрий-флоут, свързаност между отделните емитенти и т.н.

Веселин Моров, Реал Финанс

Борсовият регулатор анонсира вчера намеренията си за промяна в критериите на борсовите измерители. Така заложени новите изисквания за компаниите, които ще влизат в индексите определено, ще доведат до големи промени в състава им. Ясно е, че и сега има компании, които не отговарят на текущите изисквания, за да бъдат включени в основните борсови измерители, текущите пазарни условия правят промените наложителни.

Като цяло идеята на ръководството на борсата е добра - да се въведат строги правила за ограничаване на субективния фактор и лобистиките влияния при промяна на състава и най-важното - да се увеличи free-float-a на търгуваните публични компании.

Дотук добре, но целите, към които всички се стремим - висока ликвидност на пазара и връщане на доверието на инвеститорите в регулаторните органи и в самите дружества не може да се обвързва с изцяло с механично прилагане на правила, поне що се отнася до най-стария индекс SOFIX. Неговата представителност трябва да бъде обвързана с най-големите и стабилни (не по пазарни цена, а по финансови резултати) компании, които да изграждат облика на капиталовия ни пазар.

Структурно погледнато някой от новите критерии биха добавили допълнителни нива на риск при спорен ефект за пазара. Например поетапното увеличаване на изискуемия free-float на дружествата в състава SOFIX на 25 % до септември 2011 г. Изпълнението на поставените цели би повишило риска по конкретната емисия, защото ще принуди мажоритарния собственик да организира аукциони за продажба на големи пакети (на тези цени едва ли) или да прехвърли на свързани лица част от книжата на компанията.

Така реализацията на идеята за ликвидност най-вероятно ще се размие в нежеланието на преобладаваща част от мажоритарните собственици да отворят акционерната структура за външни инвеститори.

Другият съществен рисков фактор е подмяната на поне половината от сега присъстващите в SOFIX компании (5 със сигурност ще отпаднат за постигане на поредната промяна в броя на участващите компании), което ще доведе до разпродажби за ребалансиране на портфейли от страна на индексни фондове и следящи индекса инвеститори.

Един индекс е по-представителен при по-редки и незначителни корекции в структурата му, които не предизвикват изкуствени сътресения на пазара, създават усещане за предвидимост и предполагат използването му като ефективен коректив при анализ на публичните компании.

Цветослав Цачев, ръководител отдел „Анализи", ЕЛАНА Трейдинг

Промените в индексите едва ли ще променят нещо на борсата - не и в близките месеци. Намаляването на бройката на акциите в него няма как да го направи по-представителен, защото ще се включват по-малко компании и индустрии.

Текущата ликвидност обаче показва, че има много дружества, които просто не влизат в категорията ликвидни и все пак са част от индексите на БФБ.

Трябва да се знае, че SOFIX, по принцип е най-добрият и представителен индекс по отношение на методологията на изчисляването му - претеглен е по фрий-флоут и големина на компаниите и в него наистина участват водещите български компании.

Затова и е учудващо, че най-големите промени се правят върху SOFIX, а не върху останалите два индекса, на които инвестиционната общност обръща много малко внимание.

Постигането на заложения процент фрий-флоут няма да е лесен процес, като дълбоко се съмнявам, че ще има мажоритарни собственици на компании, които да се стараят да го постигнат.

Ребалансиране на инвестиционни продукти, които са базирани на индекса или се стремят да повтарят представянето му ще доведе до по-активна търговия с някои позиции в SOFIX и вероятно до колебания в цените, но това едва ли ще има съществено отражение върху него.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg