Обратно изкупуване: Не сега, благодаря

612
Обратно изкупуване: Не сега, благодаря

Обратното изкупуване на собствени акции стана модерно и в България преди няколко години. Малко компании обаче се възползваха от него, с което да покажат на инвеститорите, че наистина вярват в развитието на дружеството.

Разглеждайки компаниите от SOFIX, това са едва 3 от настоящите 19, или 20, считано от вторник, когато Енемона попада в индикатора.

В момента вървят две обратни изкупувания – Монбат и Неохим на нива от 10 до 15 лв. и 60 до 95 лв. за брой.

Третата – М+С Хидравлик все още не бърза да стартира процедурата по изкупуване на акции. Все пак срокът е не по-дълъг от 5 г. Дружеството е част от структурата на Стара планина Холд, която също, заедно с Елхим Искра и ХЕС, имат решения на общото събрание за стартиране на процеса, но не и начална дата.

Само за час екипът ни се свърза с много голяма част от компаниите – PR-и, ДВИ-та, или изпълнителни директори. Нека само вметнем, че връзката с останалите бе трудна, дори невъзможна.

Част от тях приеха темата сериозно, други, като Топливо, заявиха, “че така зададеният въпрос може да манипулира пазара. Трети попитаха “какво представлява обратното изкупуване и за какво се използва”.

Но както знаем, капиталовият пазар у нас тепърва прохожда, учим се все още.

От Енемона заявиха за Profit.bg, че ще следят внимателно ситуацията и има вероятност да вземат подобно решение. Останалите подчертаха, че не разполагат с подобна информация или въобще не отговориха на въпроса в поставения срок.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg