Обратното изкупуване – модерно вече и у нас

1012
Обратното изкупуване – модерно вече и у нас

Девет български компании обявиха намеренията си през тази година да изкупят собствени акции. Това са Монбат, София Комерс Заложни къщи, Златен лев Холдинг, Неохим, Стара планина и дъщерните на холдинга Елхим Искра, М+С Хидравлик и Хидравлични елементи и системи.

Осем от компаниите прибегнаха до изкупувания за първи път, докато Неохим вече има придобити над 38 хил. от акциите на дружеството.

За момента от тазгодишните обратни изкупувания е стартирало единствено това на Монбат, където мениджмънта реши да придобие 115 хил. лота.

Обикновенно акционерите на компаниите овластяват управителните органи за изкупуване на до 3% от книжата (това е максимално позволената граница), като това трябва да се осъществи в следващите 5 г.

Част от дружествата съобщиха, че минималната цена ще е минималната среднодневна борсова цена за 1 акция в период от 52 седмици преди датата на обратното изкупуване, докато максималната ще се изчисли като 75% от максималната среднодневна борсова цена за 1 акция в период от 52 седмици преди датата на обратното изкупуване.

В предходни години обратни изкупувания има и от страна на ИД Индустриален Фонд, Инвестор БГ, Албена, КРЗ Одесос и Холдинг Варна.

Обратните изкупувания са една от хитрините, използвани от компаниите за спасяване на пложението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg