Очаква се повишението на индексите да се задържи през май

1564
Очаква се повишението на индексите да се задържи през май

Какво да очакваме на капиталовия пазар през май? С този въпрос се допитахме до трима брокери. Ето и техните коментари:

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант, Бул Тренд Брокеридж

Очаквам през този месец да станем свидетели на много по-умерени борсови настроения. През последните два месеца регистрирахме сериозен оптимизъм по капиталовите пазари по света, който не заобиколи и Българска фондова борса. Дългият и безпрецедентен по размер спад в цените на акциите съвсем логично достигна точка на пречупване, след като масово акциите предоставяха почти безрискови за инвеститорите възможности за огромна доходност.

Не трябва да се забравя обаче, че проблемите в икономиката, както у нас, така и на глобално ниво, съвсем не са намерили своето разрешение въпреки засилващия се оптимизъм, че най-лошото вече е отминало. Големият въпрос сега е, дали негативният тренд ще направи всичко възможно да не се предаде на биковете още при първия техен опит за съпротива.

Струва ми се, че предстои нова вълна от разпродажби, но тя може да стане факт и след много по-продължително и по-силно възходящо движение. Другата възможност е още през този месец пазарът да се успокои и да навлезем е една по-неустойчива фаза, която да продължи през предстоящите летни месеци, поне до формирането на ново стабилно управляващо мнозинство. Такава теза може да бъде подкрепена и от данните за БВП за първото тримесечие, които може да убият ентусиазма на инвеститорите.

Основното събитие на месеца ще бъде увеличението на капитала на Химимпорт. Интересът към него ще бъде показателен за това дали БФБ все още е на инвестиционната карта на западните инвеститори. Според мен новите акции на дружеството могат да бъдат доста атрактивни за определен тип чуждестранни инвеститори, като интригата е именно в това дали те ще обърнат внимание на нашата скромна борса.

Благовест Крачев, брокер, Карол

Смятам, че в момента има много предпоставки пазарът да продължи възходящата си посока и през май. От не малко време се вижда, че сентиментът вече не е толкова негативен, доста „нови" пари влязоха на БФБ, не малко участници видяха, че може да се правят пари и на Българска фондова борса и пазарът не е мъртъв - все фактори, показващи изход от летаргичната търговия.

Разбира се това трябва да се потвърди с времето и не бива в момента да се абсолютизира. Вероятно поради тази несигурност повечето участници гледат скептично на това рали и много от тях не се включват в него, а тези, които са се включили, са в готовност максимално бързо да продадат, за да намалят риска си.

Именно тези обстоятелства в момента могат да бъдат причина за по-сериозен спад на цените и една първа по-голяма вълна от разпродаващи и прибиращи печалбите си може да повлече повече инвеститори и допълнително да влоши ситуацията.

Като цяло все пак оставам позитивен за следващия месец, но и не изключвам негативно развитие на пазара, подобно на описаното по-горе.

Ирина Христова, брокер, ФК Евър

Последните дни се оказаха благоприятни за чуждите финансови пазари, които отбелязаха значителни ръстове. Това със сигурност ще даде тласък и на нашия пазар в началото на месеца.

От друга страна тримесечните отчети вече са факт. Определено те не изненадаха инвеститорите. Спадовете в приходите от продажби и печалбата на повечето от дружествата бяха очаквани, а освен това имаше и някои приятни изненади.

Определено ще станем свидетели на интересна търговия през месец май. Очаквам повишения на индексите, като не са изключени и по-сериозни намеси на спекулантите, които да реализират натрупаните през последния месец печалби.

Както винаги ще се движим в посоката на световните пазари. Определено мога да кажа, че новините отвън все още имат доминиращо значение при вземането на инветиционно решение.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Изразените мнение не са препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg