Оргахим цели навлизане на Европейския пазар

2041
Оргахим цели навлизане на Европейския пазар

Целите на ръководството на Оргахим АД в дългосрочен план включват запазване на пазарния дял, разработване на нови пазари чрез налагането на нови търговски марки и серии продукти и навлизане на Европейския пазар, се казва в регистрационния документ на дружеството, публикуван от БФБ.

В изпълнение на целите дружеството открива свои представителства в Торино - Италия и Скопие - Македония и учреди дружества с ограничена отговорност в Италия, Украйна, Сърбия и Грузия.

Основните пазари на продукцията са България, Турция, Гърция, Румъния, Египет, страни от Централна Европа , Близкия Изток и бившите Съветски републики. Пазарът на бои, лакове и лепила се характеризира с голяма конкуренция от над 52 български производители, редица чуждестранни производители и множество малки гаражни производства.

Пазарът на бои, лакове и лепила може да бъде сегментиран по следния начин - индустриален сегмент и потребителски сегмент. Факторите, които влияят върху растежа и развитието на тези пазарни сегменти до голяма степен определят продажбите на Оргахим.

Наблюдава се промяна в структурата на продажбите за потребителския и индустриалния пазар. Докато преди десетина година 70% от продажбите на бои, лакове и лепила са били реализирани на индустриалния пазар и съответно около 30% на консуматорския пазар, то в момента съотношението е 40% към 60%.

През 2006 година дружеството е реализирало продажби на готова продукция и суровини за 97,55 млн. лв., което е с 33 % повече от предходната година.

През 2006 г. продължава разширяването на веригата магазини за лаковобояджийски материали под ТМ “Хамелекон”. Магазините се разработват на базата на осигуряване на франчайзинг за развитие на магазини от този тип. Франчайзинговият пакет включва унифициран вътрешен и външен дизайн на магазина.

През 2006 г. Оргахим АД учредява четири дружества с ограничена отговорност в чужбина: Балена ЕООД в Торино, Италия, “Оргахим – Поликолор”ЕООД в Украйна, ДЕКО КАСА ЕООД в Белград, Сърбия и ДЕКО КАСА ЕООД в Тбилиси, Грузия. Оргахим АД е едноличен собственик на капитала на новоучредените дружества.

Оргахим АД е дъщерна компания на Поликолор АД. Поликолор АД е едно от водещите румънски дружества, листвани на Румънската Фондова Борса, като произвежда алкидни бои, фасадни бои, лакове.

Миналата година Оргахим АД пуска в действие нова инсталация за производство на сухи строителни смеси с две поточни линии – за бели и сиви смеси. Капацитетът на инсталацията е 5т/час за една линия.

През последните 12 месеца акциите на Орагахим поскъпнаха 2.4 пъти до ниво 185.68 лв. постигнато днес. Пазарната капитализация на компанията към 27 март е 90.53 млн. лв.

Още: Фирмен профил: Оргахим АД-Русе

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...