Ощетява ли Арома дребните акционери? (  6AR  )

2864
Ощетява ли Арома дребните акционери?

На провелото се днес общо събрание на акционерите на Арома са приети единодушно всички точки от дневния ред, се вижда от публикувания от дружеството протокол от ОСА.

На събранието са присъствали двама акционери с общо 994 990 акции, които са гласували „за“ на всички предложения от управителните органи на козметичното дружество.

Най-интересното решение, прието на общото събрание, е овластяването на съвета на директорите да закупят от името на Арома АД 288 743 акции на Астера Козметикс АД по 6.22 лева, или общо 1.8 млн. лева, собственост на Марийка Андреева и Лукан Луканов, които са членове на управителните органи на дружеството и свързаните с него такива.

Най-интересното е начина на определяне на цената. Към материалите за общото събрание е приложена експертна оценка за пазарната цена на акциите на Астера козметикс АД.

Тя е базирана на една-единствена сделка през 2011 година за 5 285 акции по 6.22 лева, като продавач по сделката най-вероятно се явява самия Лукан Луканов (акциите собственост на Луканов намаляват за изминалата година с точно 5 285 броя, съгласно годишния отчет на дружеството).

Отделно има предложение на общото събрание на Астера Козметикс да бъде разпределен дивидент от 92 стотинки на акция, което ще бъде гласувано на 25 април. Тоест печалбата е възможно да бъде разпределена преди прехвърлянето на акциите на дружеството по 6.22 лева.

Справка на Profit.bg сочи, че собственият капитал на Астера Козметикс възлиза на 2.02 лева на акция. Ако прехвърлянето се осъществи след разпределението на дивидента, капиталът на акция ще падне до 1.1 лева. Така цената от 6.22 лева, която Арома АД ще плати за акция на Астера Козметикс би била над пет пъти повече в сравнение със собствения капитал на компанията.

Пазарната капитализация на Астера Козметикс при цена от 6.22 лева е 10.6 млн. лева. В същото време капитализацията на Арома АД към днешна дата е 2.9 млн. лева.

Днес най-добрата оферта купува при Астера Козметикс бе на цена от 0.12 лева, при липса на оферти продава.

Арома АД-София, 6AR – профил и борсова статистика

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

аз
# 0
22:04 | 10 April 2012
както казваше бившия шеф ... едни пари тука се въртят... След такива новини ви предлагам повече да не взимате интервюта от портф. манагери , брокери и т.н. за това кога ще се дигне ликвидността и да "анализират" нашата "борсова търговия" ... просто няма смисъл.
k
# 1
18:04 | 10 April 2012
КФН не си мръдна пръста да спре това безобразие въпреки изпратените сигнали.Какви инвеститори ще чакаме да влвзнат през БФБ,след като не са защитени по никакъв начин от алчни мажоритари?Да не са луди?
ф1
# 2
15:04 | 10 April 2012
Е те затова пари на СФ хич и не трябва да се влагат на БФБ-то. Аман от коректни мажоритари....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg