Отлив на чужди инвеститори, човешка психика и ликвидност обясняват състоянието на БФБ

2200
Отлив на чужди инвеститори, човешка психика и ликвидност обясняват състоянието на БФБ

Корекцията на Българска фондова борса се задълбочи във вторник. В резултат и четирите официални на БФБ индекса приключиха деня на червено. Загубата при SOFIX бе от 4.48%, до 1561.34 пункта. BG40 достигна четиримесечен минимум вчера, след като загуби 3.50%, до 462.02 пункта, което е най-ниската му стойност от 15 септември насам. Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BG REIT олекна с 1.25%, до 102.05 пункта, а BG TR30 се понижи с 2.72%, до 1008.25 пункта. Пазарната капитализация на борсата се снижи до 26.711 млрд. лв.

Както никой не знае докога ще продължи възходящият тренд на пазара, така и при корекцията, която наблюдаваме в момента, едва ли ще срещнем човек да каже конкретно кога предстои обръщане на посоката. И в двата случая обаче всеки знае, че рано или късно, това ще се случи. Предвид че ситуацията на пазара е злободневна тема, екипът на Profit.bg потърси мнението на петима експерти за обяснение на случващото се.

Чуждестранните инвеститори, пенсионните фондове и колективните инвестиционни схеми са трите основни движещи сили на БФБ. Така наречените дребни инвеститори са четвъртият фактор на пазара. Спекулативните печалби са привлекателният център за моментното състояние на публичния сектор у нас.

За влиянието им на всеки един от типовете институционални инвеститори върху равновесието на пазара можем само да гадаем. Логично е обаче да предположим, че в дадени ситуации бягството на едни може да се подпре от някой от другите играчи (подобен пример се разигра около ПОД Алианц България през декември), но какво ще стане, ако наблюдаваме отлив на средства и от трите движещи сили или въздържане на покупки, нищо че реализираната през 2007 г. доходност е повече от внушителна? Все пак, всеки знае, че постигнатите резултати не са гаранция за бъдещи такива!

С влошената за България външна макроикономическа среда се обяснява поведението и бягството на чуждите инвеститори на БФБ. Логична е реакцията им да закрият позициите си на по-високорисковите пазари, какъвто е нашият, и да приберат урожая от постигнатото.

Активите и на пенсионните фондове и на колективните инвестиционни схеми се стопяват ежедневно. Стратегиите и на едните, и на другите се различава, предвид обществената им функция, но закриването на позиции при падащ пазар е логично действие. Логично е и въздържането от нови покупки преди нивото на подкрепа.

Колкото до дребните инвеститори, задълбочаващата се липса на стабилност води до паника.

Всичко това се случва на слабо ликвиден пазар, където и ниските обеми обръщат тренда. Положителен е сигналът от експертите, че ресурс за инвестиране на БФБ има, но моментът за връщането му на борсата като че ли още не е дошъл.

Ето и петте мнения на запитаните експерти:

Гено Тонев, портфолио мениджър, Юг Маркет Фонд Мениджмънт


Тези месеци на пазара наблюдаваме двете коренно противоположни състояния на духа – еуфорията и паническия страх. Никой не може да каже дали това е пикът на паниката. Не знаем кое е дъното и кое е върхът. В момента определено преобладават силно негативните настроения. В подобна ситуация от голямо значение за дребните инвеститори ще бъдат сигналите от пазара, кой влиза и кой излиза от него. Колкото до чуждите инвеститори предполагам, че влизането им на по-ниски цени им дава повече увереност за присъствие на пазара.

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант, Бул Тренд Брокеридж

Логиката на случващото се се обяснява с излизането на чужди инвеститори от пазара. Оттук се проявява и проблемът с ниската ликвидност. Наблюдаваме как при разпродажба на малки обеми цената на акциите се смъква.

Липсва свеж ресурс, който да се инвестира в пазара и да подкрепи цените. В момента инвеститорите са в изчаквателна позиция за положителни сигнали и предвид предстоящите IPO-та, колкото и да са непривлекателни. Смятам, че сме близо до дъно, като по-сериозна подкрепа може да се очаква и при успокоение на международните пазари.

Константин Абрашев, портфолио мениджър, БенчМарк Финанс


От гледна точка на движението на индексите смятам, че няма място за драматизиране като сегашната корекция е нормално явление за всеки един пазар. Състоянието на пазара е следствие от ниската му ликвидност, няма купувачи, чужди инвеститори излизат, като продават на всяка цена. Това натиска котировките.

Колкото до обратните изкупувания на дялове от фондовете ни, мога да кажа, че с наличния свободен ресурс можем да ги поемем, но предвид стратегията ни за поддържане на определено ниво на кеша, върнахме част от активите си на пазара.

За паника можем да говорим при дребните инвеститори. При чуждите инвеститори българските книжа са една малка част от съвкупния им портфейл, макар за размерите на България те да изглеждат солидни. Това са инвеститори, които знаят какво правят на БФБ и какво притежават. Проблемът ни е, че пазарът е толкова тънък, че институционалните инвеститори са по-пасивни и това си личи по обемите.

Свежият ресурс може да подкрепи пазара, който в момента е в изчаквателна позиция. Разбира се, няма гаранция, че някога напуснали България средства ще се върнат обратно на БФБ. Това е така, защото на капиталовия пазар у нас се гледа по-скоро като на спекулативен.
Хората трябва да приемат факта, че едва ли ще станем свидетели на резултатите от 2006 г. и 2007 г. В стратегията на фондовете ни за 2008 г. сме заложили очаквания за 25% ръст на пазара.

Ангел Хаджийски, брокер, Капман

Една от причините за случващото се на БФБ е презастраховане от страна на големите колективни инвестиционни схеми и излизане от позиции. Може да се каже, че при определени компании вече има подкрепа на цената. Опитът ми дотук показва, че в по-голямата си част чуждестранните инвеститори не са такива, че да осредняват при спад. Тук става дума за по-дългосрочни инвеститори и инвестиционна стратегия.

Стефан Ангелов, портфолио мениджър, Варчев Финанс

След очакванията за обръщане на тренда през седмицата и понеже това не се случи, наблюдаваме паника сред участниците, което се изразява в хаотични покупко-продажби на ценни книжа. По-голямата предпазливост на инвеститорите води до по- ниската ликвидност и "тънки" поръчки купува, които лесно се разбиват при пускане на акции пазарно, отразявайки значителни понижения по отделните емисии.

В момента се търгува на психологическа основа, без фундаментът на компаниите отново да е определяща при търгуването. Може да говорим за ефект на доминото, защото стратегията при някои инвеститори е минимизиране на риска без значение на загубата, а това влияе допълнително върху котировките. Повечето от участниците разполагат със значително свободни средства, но очакват сигнали за обръщане тренда, за да влезнат отново, макар и цените тогава да бъдат по високи, но с малък риск.

Автор: Делян Петришки

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg