Отново има нещо гнило при акциите на Химимпорт

3535
Отново има нещо гнило при акциите на Химимпорт

Много неща не са както трябва на родната фондова борса и това, разбира се, са научили всички участници на пазара - по един или друг начин. Като финансов сайт ние от Profit.bg продължаваме да следим и да информираме, когато открием някакъв пазарен дефект.

В не толкова далечната 2009 г., почти на същата дата като днешната (13 август), публикувахме материалът „Безрисков арбитраж вече е възможен и у нас“, като основни действащи обекти в него бяха обикновените и привилегированите акции.

Тогава цената на обикновените акции на Химимпорт се търгуваха при по-високи нива от привилегированите акции на холдинга, което определено класифицирахме в графата безрисков арбитраж.

Днес двата типа акции отново са замесени в не особено пазарна взаимовръзка. Ситуацията обаче е напълно противоположна. Обикновените акции на холдинга са близо наполовина на цената на привилегированите.

На какво се дължи това?

Явно на значителния интерес към привилегированите, акции които носят дивидент. В същото време, при обикновените акции през последните седмици е налице сериозно предлагане, от значителен акционер, който натисна сериозно цената надолу, предвид на относително тънкото търсене.

Утре на общото събрание на холдинга ще бъде гласуван гарантиран дивидент в размер на 17.7 милиона лева на собствениците на този род акции, или нетен дивидент за физически лица от 18.98 стотинки на акция.

Въз основа на размера на дивидента и цената, при която се търгуват днес, това означава дивидентна доходност в размер на близо 11.9%, което е един много добър процент.

Право на такъв дивидент ще имат акционерите, придобили акции две седмици след общото събрание.

Проблемът не е в цената на привилегированите акции, (предвид на изключителната им дивидентна доходност, съпоставена с тази на останалите компании и алтернативните форми на спестявания, като банкови депозити) а в голямата разлика в цените на тези акции с обикновените.

Както се вижда от една по-дългосрочна графика, за 3 години цените между двата типа активи са варирали в изключително тесни граници, често ограничени до размера на дивидента плюс малка надбавка.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ultrasyndicate
# 0
05:10 | 3 October 2012
Surrpiisng to think of something like that
Shrikant
# 1
01:10 | 3 October 2012
Superbly illuminating data here, tanhks!
Финком
# 2
16:08 | 14 August 2012
Скъсяването на спреда между прив. и обикновените акции може да стане освен в посочената от автора посока и чрез спад в цената на привилиегированите, с които посоченото нещо "гнило" да се коригира. Всъщност това е и най-вероятната посока, особено след изтичането на търговията с прив. акции с право на дивидент.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg