П. Пешев: Борбата за всеки % ръст излиза по-скъпа за ПФ

1458
П. Пешев: Борбата за всеки % ръст излиза по-скъпа за ПФ

„Пенсионните фондове, които от няколко седмици се грижат за повишаването цената на акциите от портфейлите им започнаха да срещат все по-голям отпор от инвеститорите, които започнаха да прибират печалби. Именно пенсионните фондове ще се наложи да приготвят все повече пари, за да осъществят всеки допълнителен процент повишение при акциите, които трябва да бъдат преоценени по-скъпо в края на годината", коментира Петър Пешев, брокер в Бул Тренд Брокеридж, за Profit.bg.

„В този ред на мисли днес, а и в оставащите дни от седмицата и годината очаквам активна търговия с акциите на компаниите от групата на Стара планина Холд, както и на самия холдинг, книжата на Индустриален Капитал Холдинг, Алкомет, Каолин и Енемона", добави още експертът.

Компании като Индустриален Холдинг България и Юрий Гагарин, които според Петър Пешев традиционно са обект на поскъпванията в края на тримесечието и годината, сега по-трудно ще поскъпват. Това е така, защото офертите предлага се увеличиха значително и ако преди по-високата преоценка с акциите на тези компании ставаше с няколко хиляди до няколко десетки хиляди лева, то за поскъпването им сега ще са необходими няколкостотин хиляди лева.

Индексите на БФБ-София отчетоха понижения във вторник. Стойността на BG 40 намаля с 0.30%, до 115.19 пункта, а на SOFIX с 0.24%, до 369.31 пункта. Загубата при останалите два индекса бе съответно - BG REIT (-0.14%, 43.23 пункта) и BG TR30 (-0.08%, 307.19 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар доближи 4.2 млн. лв. В основата му бе прехвърлянето на 10%, или 1 500 облигации от емисията на Хелт енд уелнес АДСИЦ срещу 3.13 млн. лв. общо. През деня се сключиха сделки с акции от 76 емисии. Повишение в цената имаше при 28 от книжата, а други осем затвориха без промяна в стойността.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

broker
# 0
09:12 | 29 December 2010
Късде ги виждаш печалбите ? Обемите ? През 2011 още няколко ИП та като си върнат лицензите тогава ще ви питам ...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg