П. Пешев: Възможен е интерес към застрахователите

1153
П. Пешев: Възможен е интерес към застрахователите

„Традиционно активността в края на тримесечията се повишава. Днес е последният ден за борсова търговия и в този ред на мисли очаквам нарастване на обемите, с цел преоценка на портфейлни инвестиции", коментира за Profit.bg Петър Пешев, брокер в Бул Тренд Брокеридж.

Очакванията на експерта са за умерен ръст в цените на акциите и индексите.

„След като се разбра, че данък оборот за застрахователните дружества не само че няма да е сред приетите антикризисни мерки, но и че е една сериозна недомислица, то натискът върху цените на акциите на Евроинс и Булстрад Виена Иншурънс Груп ще отпадне и е възможно да върнат част от изгубеното през последните сесии", смята Петър Пешев.

Според брокера чуждестранните портфейлни инвестиции определено са факторът, който може да върне ръста в цените и дневните обороти.

„През 2005 година портфейлните инвестиции в акции на чужденци възлизат на 351 млн. евро. Разбира се, тогава основното събитие бе борсовата приватизация на миноритарния дял на БТК. През 2006 година портфейлните инвестиции в акции на чужденци са за 121 млн. евро, през 2007 година - за 80 млн.евро, през 2008-ма се наблюдава отлив в размер на 73 млн. евро, а през 2009 година нетният приток на инвестиции в акции са в размер на скромните 4 млн. евро", посочи още експертът.

Пазарът ни, според него, е толкова малък, че и чуждестранни инвестиции в акции в размер на 10-20 млн. евро ще са в състояние да изстрелят основните индекси.

Повечето индекси на БФБ регистрираха ръст във вторник - BG 40 (+0.04%, 116.38 пункта), BG REIT (+2.97%, 43.34 пункта) и BG TR30 (+0.77%, 324.44 пункта). Единственото понижение бе за SOFIX (-0.05%, 418.58 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 5.79 млн. лв. През деня се търгуваха акции от 69 емисии. Повишение в цената имаше при 35 от книжата. През деня наблюдавахме прехвърляния при Параходство БРП, Еврохолд България и Етропал. Оборотът бе подпомогнат и от сделки с акции на Инвестиционна компания Галата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg