П. Пешев: Вниманието ще се насочи към акциите на Фонд Имоти

1775
П. Пешев: Вниманието ще се насочи към акциите на Фонд Имоти

Търговията с акциите на Фонд имоти АДСИЦ (бивш БенчМарк Фонд имоти АДСИЦ) ще е в центъра на внимание на българския инвеститори във вторник. След затваряне на борсовата сесия в понеделник стана ясно, че сделката за продажбата на офис центъра на бул. Раковски е пред приключване, което ще налее свежи пари в иначе изпадналото в ликвидни затруднения имотно дружество. Това коментира за Profit.bg Петър Пешев, брокер в Бул Тренд Брокеридж.

Експертът припомни също така, че акциите на Фонд имоти АДСИЦ се обезцениха неимоверно през последната година, с оглед на липсата на свободни парични средства, високата задлъжнялост на компанията и повсеместния срив в сегмента на офис имотите.

„Очаквам поскъпването при останалите позиции да е ограничено, с оглед неблагоприятните тенденции на международните капиталови пазари през последните дни и с оглед задаващия се глобален шок на предлагането", посочи Петър Пешев.

Международните инвеститори са притеснени именно от поскъпващите цени на суровините (енергийни и земеделски), които вещаят глобален шок на предлагането и увеличават шансовете за нова рецесия, уточни експертът.

Според брокера българската икономика - с 60% внос и 57% износ (като дял от БВП), е силно зависима от глобалните тенденции както на ресурсните пазари, така и от гледна точка на икономическото здраве на световната икономика, така че няма място за прекомерен оптимизъм.

Без посока започна новата търговска седмица на БФБ-София, а българските индекси приключиха редовната търговия в понеделник разнопосочно. Повишения отчетоха SOFIX (+0.24%, 441.79 пункта) и BG TR30 (+0.02%, 357.24 пункта). Загуба има при BG 40 (-0.41%, 131.24 пункта) и BG REIT (-0.28%, 50.40 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 1.27 млн. лв. В основата му бяха сделки с ценни книжа на компании от Официален пазар на акции. През деня се търгуваха 53 емисии акции. Повишение в стойността имаше при 30 от книжата, а други 4 затвориха без промяна в цената.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg