П. Пейчев: Kонсолидация на БФБ

799
П. Пейчев: Kонсолидация на БФБ

„Възможно е да наблюдаваме консолидация около сегашните нива на SOFIX, след седем поредни дни на ръст на индекса". Успокояването на страстите може да отнеме малко повече време, в изчакване на нова вълна от положителни новини за развитието на икономиката и печалбите на родните компании", коментира специално за Profit.bg, Пламен Пейчев инвестиционен консултант ФК Евър.

Наближава краят на трето тримесечие на 2009 г., отчетен период, през който публичните компании,като представителите от индустрията например могат да поднесат евентуални „приятни" изненади на своите акционери, допълни Пейчев.

Нека да припомним, че новата седмица стартира с понижения за родните индекси. И четирите индекса на капиталовия ни пазар се оцветиха в червено вчера, макар и с минимални понижения.

Индексът на сините чипове загуби 0.44% от стойността си и затвори на 482.70 пункта, докато понижението за BG 40 възлезе на 0.53% на 130.59 пункта. Отрицателното изменение при BG REIT е от 0.48%, 45.46 пункта, а при BG TR30 от 0.85%, 354.33 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар достигна 4.56 млн. лв. От оборота 3.7 млн. лв. се дължаха на търговия с обикновените акции на Химимпорт. По позицията се прехвърлиха 1.42 млн. лота при средна цена от 2.60 лв. за бройка. Последната транзакция се извърши при 2.57 лв. за акция, което е с 1.15% под началната им стойност.

През деня се търгуваха акции от 78 емисии, като повишение в цената има при 23 от тях. Сделките на извънрегулиран пазар към 14.20 ч. доближават 234 хил. лв.

Впечатление прави и изстрелването на цената при акциите на М+С Хидравлик от 11.76% на 5.59 лв. за лот. Обемът е от близо 2 хил. лота. Положителни са новините и за акционерите на Стара планина Холд, чиито книжа поскъпнаха с 3.78%, на 1.90 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg